Transport Online - Meer jongeren verongelukt op overweg

Meer jongeren verongelukt op overweg

Meer jongeren verongelukt op overweg
20-09-2013 11:03 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - Het aantal jongeren dat dit jaar dodelijk verongelukte op een overweg is flink gestegen ten opzichte van voorgaande jaren. Dat meldt spoorbeheerder Prorail vrijdag. Dit jaar gaat het tot dusverre om vier dodelijke slachtoffers, waar dat de afgelopen jaren gemiddeld nul of een was.

Tot halverwege deze maand kwamen dit jaar in totaal acht mensen op overwegen om het leven. De helft van hen was tussen de 18 en 21 jaar oud, licht een woordvoerder van Prorail toe. Een van hen, een 18-jarige jongen, droeg een koptelefoon en hoorde de trein vermoedelijk niet aankomen. In 2010 en 2011 waren onder de dodelijke slachtoffers geen jongeren, vorig jaar ging het nog om één jong slachtoffer.

De cijfers zijn voor Prorail aanleiding om een campagne te starten om jongeren te waarschuwen voor gebruik van telefoon of muziek bij het oversteken van een overweg. Prorail spreekt in dit verband van 'een zorgelijke ontwikkeling'. Cijfers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) laten zien dat drie kwart van de jongeren in het verkeer gebruik maakt van telefoons of mp3-spelers. Dit maakt de kans op ongevallen in het verkeer, en dus op overwegen, volgens het SWOV veertig procent groter.

De vandaag begonnen campagne van staat deze in het teken van 'misleiding', waarbij scholieren in experimenten kunnen ervaren hoe ze misleid kunnen worden door muziek of telefoons bij het oversteken van een overweg. Ook staan op verschillende plekken in het land medewerkers van Prorail om jongeren te waarschuwen voor de gevaren van en op overwegen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,665
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions