Transport Online - Fractieberaad PvdA over JSF van start

Fractieberaad PvdA over JSF van start

Fractieberaad PvdA over JSF van start
20-09-2013 10:56 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

(Novum) - In de Tweede Kamer is vrijdagochtend de extra fractievergadering van de PvdA van start gegaan, die in het teken staat van de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). Fractieleden wilden bij aankomst nog weinig kwijt over de vergadering. "U zult het horen, we gaan eerst met elkaar in gesprek", zei Michiel Servaes. "Ik denk dat het een belangrijke vergadering is. We hebben net de troonrede gehoord dinsdag, en de begroting gezien, dus er is veel te bespreken. Niet alleen de JSF, maar ook andere onderwerpen. Daar gaan we goed over praten."

"We hebben altijd meningen over de JSF. Dat is denk ik het probleem niet", zei hij verder. Naar verluidt hebben veel fractieleden moeite met de voorgestelde aanschaf van het toestel. Servaes sprak nadrukkelijk van één groep. "Het worden 38 mensen met een goed gefundeerd standpunt."

Op de agenda staat onder meer het kritische rapport van de Algemene Rekenkamer over de JSF. "Dat levert stof op om met elkaar in gesprek te gaan", zei John Kerstens. Hij verwacht dat de fractie vrijdag in ieder geval een standpunt zal innemen over het rapport in combinatie met de aanschaf.

Daarmee kan partijleider Diederik Samsom (PvdA) dan zaterdag de boer op tijdens de politieke ledenraad waar hem een kritische achterban wacht. Samsom zei donderdagavond dat het nog niet zeker is of zijn fractie zal instemmen met de aanschaf. Ook de fractieleider zelf zei nog geen standpunt te hebben.

Vrijdagochtend zei Samsom dat hij niet verwachtte dat de fractie na de vergadering met een standpunt naar buiten komt. "Dat kunnen we pas als we alle informatie compleet is. Dat is nu niet het geval."

De Algemene Rekenkamer concludeerde donderdag in een rapport dat het onzeker is of er altijd vier Joint Strike Fighters beschikbaar zullen zijn voor missies in het buitenland. Dat is voor de PvdA een harde voorwaarde om in te stemmen met de aanschaf. Het kabinet wil de JSF kopen, zo werd op Prinsjesdag bekendgemaakt.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,659
Diesel1,304

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions