Clicky


Werkgevers: Miljoenennota minst van alle kwaden

Werkgevers: Miljoenennota minst van alle kwaden
17-09-2013 16:35 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - Het kabinet heeft in de Miljoenennota voor volgend jaar gekozen voor 'het minst van alle kwaden'. VNO-NCW, MKB Nederland en LTO-Nederland zeggen in hun gezamenlijke reactie op de Prinsjesdagstukken wel dat het vertrouwen in het kabinet broos blijft.

De werkgeversorganisaties constateren dat het bedrijfsleven in verhouding wordt ontzien in de plannen voor volgend jaar. "Maar de pijn van de recessie wordt nog hevig geleden." Veel kleinere ondernemers gaan volgens de clubs van grote ondernemingen, mkb-bedrijven en boeren opnieuw een zeer moeilijk jaar tegemoet.

Dat het kabinet wil bezuinigen begrijpen de werkgevers. "Aan hogere rente heeft niemand wat, bedrijf, burger noch overheid." De truc om de benodigde zes miljard grotendeels binnen te halen door het wegzetten van ontslaggelden in bv's niet langer fiscaal te steunen kan op goedkeuring rekenen. "Dit schaadt de economie niet." De drie organisaties zijn verder blij met de eenmalige compensatie voor de hogere WW-premies. Ook de impulsen voor de bouw- en woningmarkt kunnen hun goedkeuring wegdragen.

Negatief zijn de clubs over de mogelijkheid dat de crisisbelasting, de heffing op hogere inkomens, mogelijk een jaar wordt verlengd. "Dat is slecht voor ons ondernemings- en vestigingsklimaat", stellen de drie. De werkgevers was beloofd dat de heffing eenmalig zou zijn. Ook de deels teruggedraaide afschaffing van de zelfstandigenaftrek krijgt geen applaus van de ondernemersorganisaties, die de aftrek helemaal intact willen houden. "Het is onbegrijpelijk dat de politiek zo lichtzinnig omspringt met ondernemerschap."

VNO-NCW, MKB Nederland en LTO-Nederland constateren in hun reactie dat het grote knelpunt, de financiering van de economie, stap voor stap wordt aangepakt. Zo krijgen pensioenfondsen de ruimte om hypotheken over te nemen van banken en wordt een mkb-fonds opgezet voor institutionele beleggers. "De tijd zal leren of deze verruimingen voldoende zijn", schrijven de drie organisaties. "Het kan en mag niet zo zijn dat financiering van bedrijven een groeiblokkade gaat vormen in een economie met zo veel vermogen als de Nederlandse."