Clicky


OM eist gevangenisstraffen tegen fraudeursbende

OM eist gevangenisstraffen tegen fraudeursbende
17-09-2013 16:31 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - Tegen drie mannen die worden verdacht van het aftroggelen van geld van particulieren, bedrijven, de overheid en de Belastingdienst zijn dinsdag celstraffen tot 28 maanden geëist. Het Openbaar Ministerie verdenkt de drie mannen ervan dat ze tussen 2008 en 2012 deel uitmaakten van een fraudeursbende die in totaal ruim 1,3 miljoen euro buit hebben gemaakt.

Een 34-jarige Amsterdammer had volgens justitie het grootste aandeel in de acquisitiefraude. Tegen hem werd 28 maanden cel geëist. Tegen een 57-jarige man uit Amersfoort werd zestien maanden geëist en tegen een 45-jarige man uit Amersfoort twaalf maanden. Daarnaast werd tegen de drie verdachten vier maanden voorwaardelijk geëist.

Uit onderzoek van de FIOD bleek dat de verdachten verschillende methoden hadden voor hun oplichtpraktijken. Zo rommelden ze met facturen van grote bedrijven en wisten ze tonnen aan omzetbelasting terug te vragen waarop ze geen recht hadden.

Het geld werd direct doorgesluisd naar andere bankrekeningen. Een groot deel van het geld is contant opgenomen bij verschillende casino's in Nederland, waarmee het uit het zicht verdween. De officier van justitie benoemde op zitting de omvangrijke fraude van de verdachten. "Hij was langdurig, stelselmatig en geraffineerd", meldt het OM in een verklaring.

SP en VVD dienden vorige maand een initiatiefwetsvoorstel in voor een duidelijke straf voor acquisitiefraude, als de zaak tegen de drie mannen. De partijen vinden dat een aparte wet hard nodig is omdat Nederlandse bedrijven jaarlijks voor ongeveer vierhonderd miljoen euro worden opgelicht. Ondernemers komen volgens de partijen moeilijk onder gefraudeerde contracten af, door de wijze waarop de contracten zijn opgesteld.