Clicky


Vakbond dreigt met acties bij rederij Doeksen

Vakbond dreigt met acties bij rederij Doeksen
17-09-2013 11:22 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - Niet alleen de gemeente Terschelling, maar ook CNV Vakmensen is niet tevreden met de plannen van rederij Doeksen om het aantal afvaarten te verminderen. De vakbond is bang dat mensen meer dagen per week moeten werken om aan hun uren te komen en heeft de rederij daarom dinsdag een ultimatum gesteld.

Ook de aanpassingen die Doeksen in de cao wil zijn tegen het zere been van CNV. "De rederij wil bijvoorbeeld zonder tweede machinist gaan varen. Ook moeten de lokettistes straks vier keer per dag komen opdraven tussen zeven uur 's ochtends en acht uur 's avonds voor in totaal vijf uur werk", stelt bestuurder bij CNV Jan Kampherbeek.

De vakbond praat sinds eind april met Doeksen over een nieuwe cao, tot nu toe zonder succes. "De plannen van Doeksen hebben grote gevolgen voor de werknemers. We zijn bereid om mee te denken, maar de rederij luistert helaas niet naar de plannen van de eigen medewerkers over de aanpassingen in de dienstregeling."

Het ultimatum dat CNV heeft gesteld loopt donderdagavond om middernacht af. De vakbond wil eerst publieksvriendelijke acties uitvoeren als de eisen niet worden ingewilligd.

Rederij Doeksen ligt eveneens in de clinch met de gemeente Terschelling. Kern van het conflict is de concurrentie die Doeksen ondervindt van de Eigen Veerdienst Terschelling (EVT). Omdat deze dienst niet gebonden is aan een contract met het rijk, kan EVT het zich veroorloven alleen op de piekuren afvaren.

Doeksen daarentegen is verplicht om ook daarbuiten afvaarten aan te bieden. Om het hoofd financieel boven water te houden wil de rederij echter een deel van de diensten in de winter schrappen, tot ongenoegen van de gemeente Terschelling.