Clicky


Costa Concordia overeind getrokken

Costa Concordia overeind getrokken [+foto]
17-09-2013 09:04 | Algemeen | auteur De Redactie

GIGLIO (Novum) - De Costa Concordia, het cruiseschip dat in januari 2012 voor het Toscaanse eiland Giglio op een rif liep, is maandagnacht overeind getrokken. Dat gebeurde tijdens een complexe operatie die negentien uur duurde. Bij het overeind trekken van het schip werd een complex systeem van staalkabels, katrollen en contragewichten ingezet.

Kort na 04:00 uur klonk op Giglio een misthoorn, waarop Franco Gabrielli, het hoofd van de Italiaanse burgerbescherming, bekendmaakte dat de operatie om het schip overeind te krijgen was geslaagd. Bij de operatie zijn voor zover bekend geen milieuvervuilende stoffen vrijgekomen, zei projectmanager Franco Porcellacchia bij de eigenaar van de Costa Concordia, Costa Crociere SpA.

De hele operatie zou aanvankelijk niet langer dan twaalf uur duren, maar liep vertraging op door het onderhoud aan het geheel van kabels en apparatuur om het schip vlot te trekken. Toen de zwaartekracht eenmaal vat op het proces kreeg richtte het gehavende cruiseschip zich uiteindelijk opmerkelijk snel overeind.

De rechterkant van het schip heeft twintig maanden onder water gelegen en is door het kapseizen en het overeind trekken zwaar beschadigd geraakt. Voordat het cruiseschip kan worden gesleept moet de schade volgens de Zuid-Afrikaanse berger die de operatie leidde, Nick Sloane, uitvoerig worden onderzocht. Hij leek wel vertrouwen te hebben. "Ze was sterk genoeg om op deze manier overeind te komen, dus ze is ook sterk genoeg om te worden gesleept."

In het voorjaar moet het cruiseschip worden gesloopt.

De Costa Concordia liep op 13 januari 2012 bij Giglio op de rotsen. Het ongeluk kostte 32 van de 4200 passagiers en bemanningsleden het leven. De stoffelijke resten van een Indiase kelner en een Italiaanse passagier zouden nog aan boord zijn.