Clicky


Overeind trekken Costa Concordia vergt meer tijd

Overeind trekken Costa Concordia vergt meer tijd
16-09-2013 23:57 | Algemeen | auteur De Redactie

GIGLIO (Novum/AP) - Het overeind zetten van de Costa Concordia, het cruiseschip dat in januari 2012 bij het eilandje Giglio voor de kust van Toscane op een rif liep, duurt langer dan gepland. "De zaken gaan zoals ze moeten gaan, maar op een tijdschema dat uitloopt", zei Franco Gabrielli, het hoofd van de Italiaanse burgerbescherming.

In plaats van maandag bij invallen van de duisternis zal het karwei vermoedelijk pas dinsdagochtend geklaard zijn. Het enorme cruiseschip moet met een complex systeem van kabels, katrollen en contragewichten overeind worden getrokken. De bergingsmethode is in 1943 gebruikt om het Amerikaanse oorlogsschip USS Oklahoma na de aanval op Pearl Harbor weer rechtop te zetten, maar is nog nooit toegepast bij een schip zo groot als de Costa Concordia.

Als het cruiseschip weer min of meer overeind staat zal het voorlopig komen te rusten op een platform dat op de zeebodem is gebouwd. Pas na de winter zal het weer drijvend worden gemaakt en weggesleept naar de sloop.

De eerste drie uur leek er nog weinig schot in de operatie te zitten, maar even na het middaguur begon het schip los te komen van het rif waar het op rustte. Na tien uur werken was het schip nog maar dertien procent rechterop gekomen, een fractie van wat was verwacht.

Toch bleven de ingenieurs optimistisch.

"Al gaat het vijftien of achttien uur duren, het is oké. Wij zijn blij met hoe de zaken verlopen", zei ingenieur Sergio Girotto.

De Costa Concordia liep op 13 januari 2012 bij Giglio op de rotsen. Het ongeluk kostte 32 van de 4200 passagiers en bemanningsleden het leven. De stoffelijke resten van Indiase kelner en een Italiaanse passagier zouden nog aan boord zijn.