AnsaldoBreda presenteert Fyra met sneeuwschuiver

AnsaldoBreda presenteert Fyra met sneeuwschuiver
16-09-2013 17:20 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - De Italiaanse treinenbouwer AnsaldoBreda heeft maandag een nieuwe versie gepresenteerd van de door problemen geplaagde Fyra V250-treinen. De vernieuwde Fyra is aan de onderkant voorzien van sneeuwschuivers zodat de flitstrein ook in de sneeuw op hoge snelheid kan rijden, zo meldt BNR Nieuwsradio.

AnsaldoBreda heeft al vijf treinen die nog deze herfst voor de NS kunnen rijden, aldus topman Maurizio Manfellotto tegen het radiostation. Wanneer de NS bij een andere constructeur nieuwe treinen zou aanschaffen, duurt het nog een paar jaar voordat de vervoerder weer nieuwe toestellen heeft, zo dreigde Manfellotto.

De topman van AnsaldoBreda benadrukte nogmaals dat de Fyra-treinen veilig zijn, schrijft het Italiaanse persbureau ANSA. Zijn bedrijf is 'onrecht aangedaan' door de felle kritiek op de rood-witte flitstreinen, meent hij. Manfellotto sprak van een mediahype, die op gang is gekomen door 'verkeerde, incorrecte en misleidende informatie'.

De NS besloot eind augustus definitief te stoppen met de Fyra vanwege de vele technische problemen met het materieel. Onderzoek van de NS en zijn Belgische evenknie NMBS wees uit dat de treinen talloze gebreken vertoonden. De twee bedrijven waren bovendien alle vertrouwen verloren in de treinenbouwer om de problemen op te lossen.

Volgens AnsaldoBreda werden de problemen echter veroorzaakt door sneeuw en kou. De NS heeft toen onvoldoende maatregelen genomen, meent de treinenbouwer. Ook zou het spoorbedrijf in de sneeuw harder met de treinen hebben gereden dan verantwoord was.

De NS liet maandagochtend weten dat het AnsaldoBreda heeft gesommeerd om zestien Fyra's te komen ophalen, die in de weg staan op een rangeerterrein van de NS. Het gaat daarbij om negen treinen die al in gebruik waren en zeven treinen die al waren geleverd, maar nog getest moesten worden.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden