Clicky


Oostenrijk wil vrachtwagenverbod op linker rijstrook drie- en vierbaanswegen

Oostenrijk wil vrachtwagenverbod op linker rijstrook drie- en vierbaanswegen
16-09-2013 17:13 | Buitenland | auteur De Redactie

WENEN - De Oostenrijkse minister van Transport, Doris Bures, wil een algeheel verbod voor vrachtwagens boven de 7,5 ton op de linker rijstrook op drie- en vierbaanswegen. Volgens Bures komt dit de verkeersveiligheid ten goede.

Volgens Bures komen vrachtwagenongevallen niet alleen veel voor maar hebben ze ook het meest dramatische effect als het om doden en ernstig gewonden gaat. In buurlanden van Oostenrijk zoals Zwitserland, Duitsland en Italië geldt al een soortgelijke maatregel. De ervaringen zijn daar positief.

Volgens een recente studie blijkt dat de meeste vrachtwagenongevallen komen door het verschil in snelheid tussen vrachtwagens en auto's. Deskundigen adviseren daarom om vrachtwagens te weren van de linker rijstrook op meerbaanswegen. Volgens deskundigen voorkomt dit ook het langdurige inhalen door vrachtwagens.

Daarnaast zou het verbod van vrachtwagens op de linker rijstrook ook tijdens winterse weersomstandigheden een gunstig effect hebben.

Bures heeft vandaag, maandag 16 september een wetswijziging ingediend om het vrachtwagenverbod mogelijk te maken. De bedoeling is om het verbod voor vrachtwagens begin 2014 in werking te laten treden.