Clicky


Costa Concordia raakt voorzichtig vlot

Costa Concordia raakt voorzichtig vlot
16-09-2013 17:10 | Algemeen | auteur De Redactie

GIGLIO (Novum/AP) - De Costa Concordia raakt vlot. Het gekapseisde Italiaanse cruiseschip leek urenlang geen aanstalten te maken zich los te maken van het rif waarop het rustte. Maar even na het middaguur gaf het wrak zich gewonnen aan de vereende krachten van hijskatrollen en contragewichten, zo legden onderwatercamera's vast. Volgens ingenieur Sergio Girotto verloopt de operatie volgens plan.

Op de camerabeelden was nog geen spoor te zien van de twee lichamen die nog aan boord zouden zijn. Reddingswerkers hebben na de schipbreuk van de Costa Concordia, op 13 januari 2012, slechts dertig van de 32 omgekomen opvarenden weten te bergen.

De bergingsoperatie neemt naar verwachting zo'n tien tot twaalf uur in beslag. De eerste uren lijkt er voor ongeoefende blikken weinig schot in de zaak te zitten, omdat het werk zich dan vooral onder de waterspiegel afspeelt. De bergers willen het scheepswrak, dat een graad of 65 uit het lood ligt, zo ver terugkantelen dat het kan worden versleept. Het schip gaat vervolgens naar de sloop.

Een flinke storm hield de bergers maandagochtend vroeg nog even op, maar vanaf 09:00 uur begon het gekapseisde cruiseschip zich uiterst langzaam op te richten. De onvoorziene storm die even na middernacht kwam opzetten heeft de berging volgens Franco Gabrielli van de dienst burgerbescherming niet fataal vertraagd. De bergers moesten wat geduld oefenen omdat het op de ruwe zee meer tijd kostte om hun drijvende zenuwcentrum in positie te manoeuvreren.

De Costa Concordia liep bijna twee jaar geleden op een rif voor de kust van Toscane en sloeg vervolgens om. Een Indiase kelner en een Italiaanse passagier zijn nog altijd spoorloos. De stoffelijke overschotten van de twee omgekomen opvarenden zouden nog aan boord zijn van het schip.