Clicky


Scania werknemers roepen collega's op om mee te staken

Scania werknemers roepen collega's op om mee te staken
15-09-2013 14:20 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

ZWOLLE - Kaderleden van FNV Metaal die werken bij Scania gaan maandagochtend een actievergadering houden bij de Scaniapoort in Zwolle. Zij gaan daar collega’s oproepen om mee te staken voor waardering van vakmanschap, met een goede cao.

Bij veel metaalbedrijven in het land zijn FNV Metaal werknemers momenteel actief om collega’s te mobiliseren voor de stakingen en acties die vanaf 20 september weer beginnen in de groot- en kleinmetaal.

De cao-onderhandelingen voor de klein- en grootmetaal zijn op 20 juni stukgelopen. Op 21 juni was er al een landelijke actiedag, waarbij er ruim 2500 werknemers staakten. Zij willen een goede cao, met waardering voor vakmanschap, een normale loonsverhoging, afschaffing van de te lage jeugdlonen en zeggenschap over werktijden.

Jeanette Brouwer, bestuurder FNV Metaal: "Scania, aangesloten bij werkgeversorganisatie FME-CWM, komt maar niet in beweging voor een goede cao, maar hun werknemers wel. Zij willen een duidelijk signaal afgeven aan hun werkgever door op 27 september volop actie te voeren bij Scania. Op 20 september beginnen de metaalstakingen met stakingsbijeenkomsten in het Maasgebouw in Rotterdam en het Beursgebouw in Eindhoven. Daarna zal er op de maan- en vrijdagen in verschillende regio’s, branches en concerns gestaakt worden. De Scaniawerknemers van Zwolle en Meppel willen een mooie bijdrage leveren op de 27ste. We willen met de estafette acties in de groot- en kleinmetaal net zo lang door gaan tot de werkgevers over de brug komen met een goede cao”.

Bij Scania Zwolle werken ruim 1500 mensen. Waarvan ongeveer 1100 vaste medewerkers. Bij Scania Meppel werken zo’n 180 medewerkers.

Op 21 juni staakten werknemers van onder andere de volgende bedrijven al: FN Steel, DAF, Scania, VDL, NedCar, Cofely, Imtech, Hollandia, Heerema, Kepel Verolme, NN Netherlands, TMS Terneuzen, Fokker, Polynorm, Royal Duyvis, Sab Profiel, Lincoln Smitweld, Koni en Nedstaal, Draka Emmen en Delfzijl, Honeywell, Fokker Hoogeveen, Eekels, Niestern Sander, ICON, Damen Bergum/Harlingen, Shipdock Harlingen, Stertil, Alfa Laval, Centraalstaal Groningen, De Hoop, Ferus Smit Westerbroek, Bodewes en Nijburg. De verwachting is dat zij op en na 20 september weer in staking gaan.

In de kleinmetaal liggen er forse verslechteringen en een nullijn voor 17 maanden op tafel vanuit de werkgevers. In de grootmetaal forse verslechteringen en een nullijn voor een jaar lang. Een enorme inlevering op koopkracht.  Met vorig jaar 3 procent omzetgroei en een groei van de export met 5 procent gaat het goed in de grootmetaal. Ook dit jaar wordt zo’n 4,5 procent groei verwacht. Dit zijn cijfers die de werkgevers zelf bevestigen. In de kleinmetaal, ook daar waar het slechter gaat, is nog steeds sprake van moeilijk vervulbare vacatures.

In de grootmetaal (Metalektro) werken zo’n 150.000 mensen in onder meer de automobielindustrie, metaalgieterijen, truckbouw, scheepsbouw, chips- en halfgeleiders, vliegtuigbouw, machinefabrieken, vaak ook als toeleverancier. De werkgeversorganisatie is FME-CWM. Veel voorkomende beroepen zijn monteur, productiemedewerker, operator, elektrotechnicus, draaier, lasser, frezer.

De kleinmetaal cao (Metaal en Techniek) is een van de grootste cao’s in Nederland. Er werken zo’n 325.000 mensen in verschillende branches zoals de metaalbewerking, installatietechniek, schadeherstel, isolatie, koel- en luchttechniek. Bekende werkgeversorganisaties zijn Metaalunie, Uneto-VNI, FOCWA. De cao-onderhandelingen zijn gestart op 13 maart en donderdag 20 juni definitief stukgelopen. De cao’s bij elkaar gelden voor ongeveer een half miljoen werknemers.

Foto's

  • Marc Sanders
  • VDS
    VDS
  • Feenstra
    Feenstra Logistics & Transport
  • Emaus