Clicky


Obama: wapenakkoord Syrië voordelig voor iedereen

Obama: wapenakkoord Syrië voordelig voor iedereen
15-09-2013 10:16 | Buitenland | auteur De Redactie

WASHINGTON (Novum/AP) - Het zaterdag gesloten akkoord tussen de Verenigde Staten en Rusland biedt een kans om de grote voorraad chemische wapens van Syrië te vernietigen en belooft een einde te maken aan de dreiging die de wapens voor de regio, de wereld en het Syrische volk betekenen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama in een verklaring gezegd.

Obama noemde het akkoord een 'belangrijke, concrete stap richting het uiteindelijke doel', de vernietiging van de wapens. Hij zei dat de internationale gemeenschap verwacht dat Syrië zijn beloftes inlost en zijn voorraad chemische wapens overdraagt. Hij waarschuwde dat als het land dat niet doet, de VS nog altijd bereid zijn over te gaan tot militaire actie.

Zaterdag bereikten de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov op de derde dag van intensieve onderhandelingen een akkoord. Daarin wordt Syrië verplicht binnen een week een volledig overzicht van zijn voorraad chemische wapens in te leveren. In het akkoord staat ook dat het arsenaal chemische wapens van Syrië halverwege 2014 moet zijn verwijderd of vernietigd.