Akkoord VS en Rusland over Syrië

Akkoord VS en Rusland over Syrië
14-09-2013 14:02 | Buitenland | auteur De Redactie

GENÈVE (Novum/AP) - Het arsenaal chemische wapens van Syrië moet halverwege 2014 zijn verwijderd of vernietigd. Dat staat in een akkoord dat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov zaterdag op de derde dag van intensieve onderhandelingen hebben bereikt in Genève.

Als Syrië zich niet houdt aan het tijdschema uit het akkoord, dan zullen de VS en Rusland een resolutie indienen bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties die sancties mogelijk maakt. Het gaat volgens Kerry om een resolutie die is gekoppeld aan artikel 7 van het VN-handvest. Zo'n resolutie maakt zowel militaire als niet-militaire sancties mogelijk, maar het lijdt vrijwel geen twijfel dat Rusland als het zover komt zijn veto zal inzetten om militair ingrijpen te verhinderen.

Kerry zei op een persconferentie dat Lavrov en hij eens zijn over de omvang van het Syrische arsenaal. De VS en Rusland verlangen van Syrië dat het al zijn chemische wapens vernietigt, aldus Kerry. In het akkoord staat dat wapeninspecteurs uiterlijk in november in Syrië aan het werk moeten kunnen en hun verkennende werkzaamheden aan het eind van die maand moeten hebben afgerond. Lavrov sprak van 'een besluit dat is gebaseerd op consensus en compromissen en professionaliteit'. De Russische minister zei dat in het akkoord niets staat over het gebruik van geweld of automatische sancties. Als de voorwaarden uit het akkoord worden geschonden dan is het aan de Veiligheidsraad om daarover te oordelen en de nodige maatregelen te nemen, aldus Lavrov.

Het is de bedoeling dat het akkoord over de ontmanteling van de chemische wapens de weg vrijmaakt voor de hervatting van vredesonderhandelingen over Syrië. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei vrijdag tegen de Franse nieuwszender France 24 dat het de bedoeling is dat een twee vredesconferentie over Syrië reeds in oktober wordt gehouden. Wel moet over een aantal zaken nog overeenstemming worden bereikt, zei Ban, bijvoorbeeld over de vraag of Syrië's bondgenoot Iran aan de in Genève te houden conferentie mag deelnemen en door wie de Syrische oppositie vertegenwoordigd moet worden. De eerste vredesconferentie had in juni vorig jaar plaats, ook in Genève.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,795
Diesel1,489

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden