Clicky


Wilders: houd accijns en btw lager dan buurlanden

Wilders: houd accijns en btw lager dan buurlanden
14-09-2013 10:11 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG(Novum) - De btw en accijnzen moeten altijd minstens een procent lager liggen dan in de buurlanden van Nederland. Dat moet wettelijk worden vastgelegd, bepleit PVV-leider Geert Wilders in een pamflet dat hij zaterdag heeft gepubliceerd.

Als de lasten niet worden verlicht, gaan mensen volgens Wilders massaal tanken en boodschappen doen in België en Duitsland. Het pamflet biedt volgens Wilders alternatieve plannen die Nederland uit de crisis moeten helpen. In de plannen loopt het begrotingstekort op, maar op de lange termijn pakken ze volgens Wilders beter uit.

Met de verlaging van de btw is twee miljard euro gemoeid. Wilders bekostigt dat door volgend jaar vier miljard euro te bezuinigen op ontwikkelingshulp. De opbrengst besteedt hij verder aan het aanleggen van meer wegen (een half miljard), betere zorg voor ouderen en gehandicapten (een half miljard) en het terugdringen van het begrotingstekort (een miljard).

Het pamflet is getiteld 'Bedankt Mark'. Volgens Wilders is het aan premier Mark Rutte (VVD) en diens kabinet te wijten dat de economie wordt 'gesloopt'.

Ook in een interview met De Telegraaf geeft de PVV-leider fel af op Rutte, met wie hij eerder een gedoogcoalitie vormde. Premier Mark Rutte (VVD) is volgens hem een 'politieke autist' die Nederland kapot maakt met bezuinigingen en belastingverhogingen.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma heeft een 'enorm pak boter op zijn hoofd'. "Het CDA heeft met het voorjaarsakkoord getekend voor de grootste lastenverzwaring in de laatste honderd jaar. Dus Buma is een van de virussen die Nederland ziek heeft gemaakt", fulmineert Wilders in de krant.

Rutte zelf heeft de term 'autistisch' ook in de mond genomen. In het debat over de regeringsverklaring, in november een jaar geleden, zei hij dat het kabinet niet autistisch wilde regeren, maar wilde zorgen voor breed draagvlak.