Clicky


Zeilschip Astrid rijp voor de sloop

Zeilschip Astrid rijp voor de sloop
13-09-2013 13:14 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - Het zeilschip Astrid dat eind juli voor de Ierse kust zonk is niet meer te redden. Het schip is er veel slechter aan toe dan gedacht, zei eigenaar Pieter de Kam vrijdag tegen Omroep Zeeland.

Het 95 jaar oude schip komt niet meer terug naar Vlissingen. De Kam en zijn vrouw Ineke bekijken of het schip in Ierland kan worden gesloopt.

Eerder zei De Kam nog tegen Omroep Zeeland te verwachten dat het schip over enkele weken naar Vlissingen kan worden vervoerd. "Maar de rotsen hebben zo veel ingedrukt dat driekwart van de kielbalken, de spanten en de beplating gewoon kapot is."

Het schip werd dinsdag geborgen met hulp van een ponton. Het ligt nu in Kinsale, in het zuiden van Ierland. Het paar heeft donderdag de staat van het schip bekeken, samen met een verzekeringsmaatschappij en de scheepvaartinspecties van Ierland en Nederland.

"De scheepvaartinspectie zegt dat je in feite een nieuw schip bouwt als je het gaat repareren. Dan moet je dus ook aan de nieuwe regels voldoen. De ziel van Astrid is dan weg. Het is dan een nieuwe Astrid geworden en dan is ook de cultuurhistorie een beetje weg", zei De Kam.

Een scheepsbouwer die de eigenaren erbij hebben gehaald schat dat het enkele miljoenen kost om de romp op te knappen. "En dan moet je ook nog een nieuwe hut timmeren."

De 42 meter lange Nederlandse tweemaster verging voor de Ierse kust, in de buurt van Cork. Dertig mensen moesten van het 95 jaar oude schip worden gehaald nadat het op de klippen was gelopen en brak.