Clicky

 
Transport Online - Europees Parlement zet rem op biobrandstof

Europees Parlement zet rem op biobrandstof

Europees Parlement zet rem op biobrandstof
11-09-2013 14:53 | Klimaat | auteur De Redactie

AMSTERDAM(Novum) - Het gebruik van voedselgewassen voor brandstof wordt aan banden gelegd. In 2020 mag maximaal zes procent van de Europese transportbrandstoffen afkomstig zijn van voedselgewassen, zoals palmolie. Dat heeft het Europees Parlement woensdag besloten.

Het percentage ligt flink lager dan de tien procent die de EU-landen in 2008 hadden afgesproken voor 2020. Voor vorig jaar was een percentage afgesproken van 4,5 procent en dat is gehaald. Dit jaar mag maximaal vijf procent van de brandstoffen in het verkeer uit voedselgewassen worden gehaald.

Reden voor het verlaagde percentage is dat de keerzijden van biobrandstoffen een stuk duidelijker zijn geworden. Bossen worden gekapt voor het verbouwen van bijvoorbeeld suikerriet, wat het klimaat niet ten goede komt. Ook verdringen grondstoffen voor biobrandstof de verbouw van voedsel.

De norm van zes procent is een compromis tussen de wensen van de Europese Commissie en de biobrandstofindustrie. Eerstgenoemde wilde een limiet van 5,5 procent, de producenten zetten in op 6,5. Het parlement zelf is sterk verdeeld over de kwestie.

Vanuit PvdA, GroenLinks en D66 wordt licht positief gereageerd op de uitkomst van de stemming. Wel vinden de drie partijen dat de nieuwe wetgeving ambitieuzer had mogen zijn. "We schakelen te langzaam over op echt duurzame biobrandstoffen", aldus Gerben-Jan Gerbrandy (D66). "Er belandt nog steeds te veel voedsel in de tank", stelt Judith Merkies (PvdA).

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden