Clicky


'Investeren in provinciale weg scheelt veel doden'

'Investeren in provinciale weg scheelt veel doden'
10-09-2013 15:16 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - Door een miljard euro te investeren in de veiligheid van de provinciale wegen zijn jaarlijks tientallen verkeersdoden en honderden verkeersgewonden te voorkomen. Dat concludeert de ANWB dinsdag uit eigen onderzoek. De investering kan volgens de organisatie over tien jaar worden gespreid.

Van de twee doden en vijftig gewonden die het verkeer dagelijks eist, valt een kwart op provinciale wegen. Met een meetwagen heeft de organisatie de veiligheid van 8500 kilometer aan provinciale wegen in beeld gebracht. Dat gebeurde met een Europese meetmethodiek. Van de vijf sterren die kunnen worden gehaald, haalde 55 procent van de wegen er slechts twee. Zeven procent van de wegen haalt maar één ster.

De ANWB wil dat alle provinciale wegen minstens drie sterren scoren. Dat zou kunnen door onder meer rijstroken te verbreden, de ruimte tussen de rijbanen breder te maken of er een fysieke scheiding tussen te plaatsen, bomen langs de weg af te schermen en de veiligheid op kruispunten te verbeteren. Dit kan volgens de ANWB allemaal worden gedaan in het reguliere onderhoud van de wegen.

De investering zou zich niet alleen terugverdienen doordat minder doden en gewonden vallen. De organisatie stelt dat alle verkeersongelukken samen de maatschappij jaarlijks zo'n 12,5 miljard euro kosten aan arbeidsongeschiktheid en medische en immateriële kosten.