Clicky


Van Baalen: Europese Commissie halveren

Van Baalen: Europese Commissie halveren
10-09-2013 00:22 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

(Novum) - Lijsttrekker voor de komende Europese verkiezingen Hans van Baalen (VVD) vindt het voorstel om het aantal commissarissen van de Europese Commissie te halveren 'interessant'. Dat zei hij maandagavond bij de presentatie van het programma voor de verkiezingen van het Europees Parlement van volgend jaar.

De opstellers van het verkiezingsprogramma willen het aantal Eurocommissarissen halveren. Nu de lidstaten moeten bezuinigen ligt het in de rede dat ook 'Brussel' onderzoekt waar kan worden bezuinigd, is de gedachte.

Van Baalen denkt dat het dagelijks bestuur van de EU met een kleiner aantal leden slagvaardiger en efficiënter kan functioneren. Er zijn dan minder Eurocommissarissen die zich met dezelfde portefeuille bemoeien en de commissarissen die overblijven hebben meer bevoegdheden.

Het betekent dat Nederland dan niet meer vanzelfsprekend een 'eigen' Eurocommissaris heeft. De VVD'er stelt daarom een harde voorwaarde aan het plan: hij eist dat grote landen zoals Frankrijk niet vaker een commissaris krijgen dan kleinere landen als Nederland. "Iedereen moet op een gelijke manier worden behandeld."

Momenteel is Nederland met Neelie Kroes (VVD) vertegenwoordigd in de Europese Commissie. Zij had over het voorstel om de EC te halveren 'geen oordeel', aldus de voorzitter van de verkiezingsprogrammacommissie Pim van Ballekom.

Het Europees Parlement hoeft van Van Baalen niet kleiner. Hij noemde het aantal leden van 751 veel, maar dat zijn er niet veel meer dan er in de parlementen van bijvoorbeeld Groot-Brittannië, de Verenigde Staten of Duitsland zitten. "We moeten het er maar mee doen."