Clicky

 
Transport Online - Uitvinding Ikea verovert industrie [+video]

Uitvinding Ikea verovert industrie

Uitvinding Ikea verovert industrie [+video]
09-09-2013 17:11 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

EINDHOVEN - Jaren geleden liep Ikea oprichter Ingvar Kamprad zijn wekelijkse ronde door het Ikea Distributiecentrum toen hij zich realiseerde hoeveel heftrucks er eigenlijk af- en aan reden met stapels lege pallets. De vloeroppervlakte die de voorraad lege pallets innam was gigantisch en het viel hem op dat de pallets met leveringen veelal groter waren dan de zendingen die er op vervoerd werd.

Later die ochtend reed hij zijn witte Volvo weer terug naar kantoor. De gedachte aan een alternatief voor de pallet liet hem niet meer los: "Als een pallet nooit groter zou zijn dan de lading zelf dan heb ik veel minder vrachtwagens nodig. Als ik die pallet ook nog eens heel licht kan maken dan scheelt dat jaarlijks miljoenen kilo's gewicht, dus minder luchtvracht kosten, minder diesel voor mijn vrachtwagens en minder CO2 uitstoot..."

Duizenden uren en miljoenen Euro's verder was Ingvars alternatief voor de houten pallet geboren: de OptiLedge. Vederlicht, supersterk, zeer compact en voor de prijs van een houten wegwerp pallet.Zijn vinding bleek een schot in de roos: inmiddels gebruikt Ikea jaarlijks meer dan 30 miljoen OptiLedges en bespaart zij vanwege de lagere transportkosten een veelvoud aan Euro's. Recent heeft Ikea besloten om hun uitvinding niet langer voor zichzelf te houden en heeft zij de OptiLedge beschikbaar gesteld aan de rest van de wereld.

In Nederland is de OptiLedge uitsluitend verkrijgbaar via distributeur Prokonpack Nederland. Directeur Ben Beckmann: "We leven in een tijd van kostenreductie, efficiënt werken en gewichtsbesparing. We moeten met zijn allen het gebruik van hout terugdringen en de uitstoot van CO2 verlagen. Juist daarom realiseerde de Ikea top zich dat ze met de OptiLedge iets in handen hadden wat ze niet langer voor zichzelf mochten houden. Ze wilden het beschikbaar stellen aan de markt, maar zonder er zelf enige bemoeienis mee te hebben. Daarom is door hen in ieder continent een hoofddistributeur geselecteerd. Ik ben er trots op dat wij zijn aangewezen om deze taak exclusief voor Europa in te vullen."

Beckmann vervolgt: "In de korte tijd dat wij de Optiledge aanbieden komen er wekelijks klanten bij die -geheel of gedeeltelijk- overstappen op de OptiLedge. Veelal MKB productiebedrijven, maar de eerste 2 Multinationals hebben we ook al mogen verwelkomen als klant."

Op de vraag of de OptiLedge voor iedereen een alternatief is antwoord Beckmann: "Nee, zeker niet voor iedereen. De lading moet bij voorkeur groter en relatief sterk zijn, of verpakt zijn in grotere dozen. Dat komt omdat de OptiLedges aan de 2 zijkanten van de lading staan. Indien extra steun in het midden gewenst is dan hebben we daar een speciale OptiLedge voor. Voor de beeldvorming: de bedrijven die de afgelopen maanden zijn overgestapt naar de Optiledge zijn producenten van kappers meubilair, consumenten electronica, koelkasten en ander witgoed, aluminium profielen en computers, kartonnen platen en meetapparatuur. Allemaal grotere producten dus. Een bedrijf stapt over omdat ze veel geld kunnen besparen op luchtvrachtkosten (kilo's), wegtransport kosten (meer zendingen in een vrachtauto) maar ook bijvoorbeeld omdat de eindklant consumenten zijn en zij hierdoor vrijwel geen afval meesturen (in tegenstelling tot bij een houten pallet). Een andere reden om te kiezen voor de OptiLedge is het voordeel in ruimte. Op één palletplaats van een meter hoogte stonden voorheen 7 lege, houten pallets. Nu staan er op diezelfde plek 180 sets Optiledges. Op de plek waar eerst lege pallets werden opgeslagen, heeft één van onze klanten nu een werkplek voor 4 medewerkers gecreëerd."

Beckmann sluit af: "Onze collega's in de Verenigde Staten en in Azië hebben dezelfde ervaringen; de industrie neemt de OptiLedge heel snel op als alternatief voor de houten pallet."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,135
Diesel1,820

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats