Clicky


Kerry: geen aanval als Syrië gifgas inlevert

Kerry: geen aanval als Syrië gifgas inlevert
09-09-2013 14:54 | Buitenland | auteur De Redactie

(Novum/AP) - De Syrische president Bashar Assad kan de crisis rond het beweerde gebruik van chemische wapens oplossen door 'elk afzonderlijk onderdeel' van zijn voorraad voor het einde van de week over te dragen aan de internationale gemeenschap. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry maandag in Londen gezegd.

Kerry voegde er zelf aan toe dat hij denkt dat Assad 'niet op het punt staat dit te doen'.

In een interview met Charlie Rose dat maandag door de Amerikaanse omroep CBS werd uitgezonden, stelde Assad dat de bewijzen die Kerry voor het gebruik van chemische wapens in Syrië heeft getoond, 'een grote leugen' vormen. Hij vergeleek ze met het pleidooi voor een oorlog in Irak dat de toenmalige Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell ruim tien jaar geleden afstak voor de Verenigde Naties. Maar om een reactie gevraagd, vroeg Kerry wat Assad te bieden heeft: 'woorden die weersproken worden door feiten'.

"Wij weten dat zijn regime orders heeft gegeven om een chemische aanval voor te bereiden. Wij weten dat zij hun strijdkrachten ontplooiden", zei Kerry. Washington weet ook 'waar de raketten vandaan kwamen en waar zij insloegen. Het was geen toeval dat ze allemaal uit door het regime gecontroleerd gebied kwamen en dat ze allemaal landden in terrein dat in handen is van de oppositie'.

Kerry zei dat het belangrijk is dat landen 'opkomen voor menselijkheid'. Wat in Syrië gaande is, is 'een menselijke catastrofe van mondiale proporties'. De Verenigde Staten zijn zich ervan bewust dat het conflict niet met militaire middelen kan worden opgelost, maar dat een politieke oplossing niet mogelijk is als het regime door kan gaan met het ombrengen van Syrische burgers zonder dat dit consequenties heeft. "Het bewijs is sterk en de vraag voor ons allemaal is wat wij gaan doen. Ons omdraaien? Een ogenblik stilte in acht nemen?"