Transport Online - ING: Stijgende omzet wekt optimisme transportsector [+video]

ING: Stijgende omzet wekt optimisme transportsector

ING: Stijgende omzet wekt optimisme transportsector [+video]
22-06-2011 09:30 | Financieel | auteur
AMSTERDAM - De transport- en logistieksector bevindt zich in een nieuwe fase van herstel. Waar de verwachte volumegroei dit jaar tot 2,7% terugloopt, stijgt de omzet naar verwachting gemiddeld 7%. Met de langzamer groeiende export nemen de tempoverschillen tussen het wegvervoer en het vervoer over water en door de lucht af. Dit blijkt uit het ING Kwartaaloverzicht.

Over de hele linie zien bedrijven hun onderhandelingspositie eindelijk verbeteren, waarmee een einde komt aan de dalende vrachtprijzen. Wel zorgen oplopende loon- en brandstofkosten ervoor dat margedruk aanhoud en financiële verbetering voor de meeste bedrijven een grote uitdaging blijft.

Logistieke dienstverleners bijna terug op oude niveau, vervoer over water op achterstand
Na het positieve verloop van vorig jaar is het resterend verlies van de economische crisis flink afgenomen. Volume- en omzetherstel treden sneller op dan verwacht. Als gevolg van de prijsdaling heeft vooral de omzet nog een flinke achterstand.

Bij aanvang van dit jaar had het totale vervoer over water (-/-24%) en de specifiek de binnenvaart (-/-16%) ten opzichte van 2008 nog het meeste goed te maken. De logistieke dienstverlening staat er met een achterstand van 8% wat dit betreft nog het beste voor, gevolgd door het wegvervoer (-/-10%).

Nu de vrachtvolumes zich blijvend lijken te herstellen, maar rendementsverbetering lastig blijft, is het zaak om efficiëntieverbetering te realiseren. Transporteurs kunnen daarmee de nog rekbare bezettingsgraad verbeteren en financieel toch een stap vooruit te zetten.

Zo is het voor wegtransporteurs van belang om de organisatie en ritplanning zodanig in te richten dat het aantal lege en onbetaalde kilometers minimaal blijft. Als dit goed wordt gevolgd kan dit strategische keuzes als een bepaalde actieradius, werkgebied of specialisme met zich meebrengen. Sectormanager Transport & Logistiek Machiel Bode "Het op de voet volgen van een set van kern prestatie indicatoren is hierbij een belangrijk managementinstrument. Dit professionaliseert de organisatie en maakt gezien de krappe marges in de praktijk vaak echt het verschil."Download hieronder het complete ING Kwartaalbericht van ING

Bijlage:Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,326

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions