Clicky


NS wil prijs treinkaartje met 3,4 procent verhogen

NS wil prijs treinkaartje met 3,4 procent verhogen
06-09-2013 09:40 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - De prijzen van treinkaartjes worden volgend jaar verhoogd met 3,4 procent. De NS wil onder meer enkele reizen en retourtjes duurder maken. Ook de prijzen van een aantal abonnementen voor forenzen, zoals Traject Vrij, gaan omhoog. Dat schrijft de NS in een adviesbrief aan reizigersorganisaties. De Maatschappij voor Beter OV reageert verbolgen op de plannen.

Een deel van de extra inkomsten wordt aangewend om de hogere kosten voor het gebruik van het spoor op te vangen. Het vorige kabinet besloot dat de NS samen met andere vervoerders vanaf 2015 vijftig miljoen euro per jaar meer moeten betalen voor het gebruik van het spoor. De NS verwacht een groot deel van deze kosten te moeten dragen.

De NS loopt voor de muziek uit door deze hogere kosten nu al door te berekenen aan de reiziger, stelt de Maatschappij voor Beter OV in een schriftelijke reactie. Ook het feit dat de NS tarieven tijdelijk wil verhogen om regionale vervoerders te compenseren voor misgelopen opbrengsten door het dubbele opstaptarief is tegen het verkeerde been van de belangenorganisatie.

Ook reizigersorganisatie Rover vindt het 'onaanvaardbaar' dat NS de hogere gebruikersbijdrage nu al doorberekent. De belangenbehartiger kan het vooral niet waarderen dat de NS de prijsverhoging 'als besluit' presenteert in de media. "Dit soort absurde prijsverhogingen kunnen enkel dienen als openingsbod in de pittige onderhandeling die wij van plan zijn te voeren", aldus Rover in een verklaring.

De NS heeft er bewust voor gekozen de hogere gebruikersbijdrage geleidelijk door te berekenen aan de reiziger, zegt een woordvoerder van de NS. "Het is of dat, of in 2015 een prijsverhoging van vier procent", aldus de zegsman.

Het is mogelijk dat de prijsverhoging nog wordt aangepast. Dat gebeurt als het kabinet een ander besluit neemt over de gebruikersbijdrage. Die kans is echter niet zo groot, verwacht de woordvoerder.