GroenLinks wil uitbreiding milieuzone voor heel Rotterdam

GroenLinks wil uitbreiding milieuzone voor heel Rotterdam
05-09-2013 16:58 | Milieu | auteur De Redactie

ROTTERDAM - De milieuzone die 'vuile' vrachtwagens weert moet op 1 januari 2014 worden uitgebreid tot heel Rotterdam. Dat vindt GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte. Volgens hem is die maatregel noodzakelijk in het belang van de volksgezondheid. Zonder maatregelen blijft de lucht in Rotterdam te vuil.

Uit een vandaag gepubliceerd onderzoek door Milieudefensie blijkt dat Rotterdam niet kan voldoen aan de Europese gezondheidsnormen die in 2015 verplicht worden. Boosdoener is vooral het lokale verkeer. Vooral op de 's-Gravendijkwal, Dorpsweg en Pleinweg is de vervuiling hoog. Met behulp van bewoners heeft Milieudefensie in zo'n dertig straten in Rotterdam een half jaar lang de luchtkwaliteit gemeten.
 
In 2007 kwam er op initiatief van GroenLinks in de binnenstad al een zone waar vuile vrachtwagens worden geweerd. Bonte wil die zone nu uitbreiden tot de hele stad. "Nu vallen bijvoorbeeld de 's-Gravendijkwal en Pleinweg buiten de zone, terwijl de vervuiling juist daar erg hoog is. Als we vervuilende voertuigen uit de stad kunnen weren kan de lucht daarmee al flink schoner worden."

Naast Milieudefensie waarschuwt ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat Rotterdam zonder maatregelen in 2015 niet aan de Europese gezondheidsnormen kan voldoen. Bonte wil niet op die datum wachten. "Vuile lucht is nu net zo schadelijk als in 2015. Rotterdammers hebben recht op schone lucht. Waarom zouden we nog een jaar wachten als we nu maatregelen kunnen nemen?"Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,780
Diesel1,460

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden