Clicky


 


ILT intensiveert toezicht op het vervoer van chemisch en besmettelijk ziekenhuisafval

ILT intensiveert toezicht op het vervoer van chemisch en besmettelijk ziekenhuisafval
05-09-2013 10:22 | Gevaarlijke Stoffen | auteur De Redactie

DEN HAAG -

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft haar toezicht op het transport van chemisch en besmettelijk ziekenhuisafval door ziekenhuizen in 2013 geïntensiveerd. Aanleiding voor de intensivering waren de slechte nalevingresultaten tijdens inspecties eind 2012 op het vervoer van chemisch en besmettelijk ziekenhuisafval bij 35 ziekenhuizen. Uit herinspecties in 2013 blijkt dat de meeste ziekenhuizen inmiddels maatregelen hebben genomen en de naleving is verbeterd.

Aanleiding voor de inspecties waren signalen van de sector en een steekproef door de ILT in 2011 op de naleving van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen door ziekenhuizen. De ziekenhuizen vallen onder deze wet vanwege het vervoer van afval met een infectierisico en chemisch afval. Ten opzichte van inspectieresultaten uit 2004 was de naleving verslechterd, terwijl die in de periode 2002 tot en met 2006 door voorlichting en handhaving juist was verbeterd. Bij de selectie van de 35 gecontroleerde ziekenhuizen in 2012 is rekening gehouden met grootte en landelijke spreiding.

Bijna driekwart van de betrokken ziekenhuizen had op het moment van de aankondiging van de inspectie in 2012 geen veiligheidsadviseur voor het vervoer van gevaarlijke goederen aangesteld. De aankondiging leidde wel tot benoeming van veiligheidsadviseurs, maar bij de inspecties die eind 2012 volgden ontbrak deze bij vier ziekenhuizen nog steeds. Hier is direct handhavend tegen opgetreden. Bijna alle geïnspecteerde ziekenhuizen hadden de opleiding voor hun medewerkers die taken verrichten bij het vervoer van gevaarlijke stoffen niet op orde. Verder was er een verslechtering in de naleving van de eisen voor verpakking, stuwage, documentatie en beveiliging van het afval.

In 2013 heeft de ILT 33 van de eerder bezochte 35 ziekenhuizen opnieuw geïnspecteerd. Uit deze herinspecties blijkt dat de meeste ziekenhuizen maatregelen hebben getroffen om de overtredingen op te heffen. Zes ziekenhuizen voldeden bij deze herinspectie op sommige punten nog steeds niet aan de voorschriften. Voor deze ziekenhuizen is een handhavingstraject ingezet. Bij deze ziekenhuizen is een tweede herinspectie uitgevoerd. Inmiddels hebben ook deze ziekenhuizen verbetermaatregelen genomen en voldoen ze aan de voorschriften.     

De ILT zet de intensivering van het toezicht voort. In het inspectieprogramma worden ook andere medische bedrijven opgenomen, zoals privéklinieken en veterinaire klinieken. Via de brancheverenigingen wordt richting de niet onderzochte ziekenhuizen gecommuniceerd over het belang en de noodzaak van de naleving van de eisen van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen.

Chemisch en besmettelijk afval afkomstig uit ziekenhuizen bestaat uit verschillende soorten afval afkomstig uit medische behandeling. Hier kunnen chemische en besmettelijke stoffen bij zitten die al in zeer kleine hoeveelheden schadelijk kunnen zijn voor mens, dier en het milieu.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,291
Diesel2,105

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions