Clicky


Huren stijgen het hardst bij woningcorporaties

Huren stijgen het hardst bij woningcorporaties
05-09-2013 10:10 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - Vooral huishoudens die met een hoger inkomen in een sociale huurwoning leven zijn duurder uit door de maatregelen uit het woonakkoord. Woningcorporaties verhoogden hun huren in juli met gemiddeld vijf procent, terwijl particuliere verhuurders van sociale woningen de huren met 3,7 procent lieten stijgen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag.

De gemiddelde huurprijs van een woning steeg in juli met 4,7 procent, de sterkste stijging sinds 1994. De gemiddelde huurprijs van een sociale woning steeg met 4,7 procent. Huurwoningen in de vrije sector werden 3,9 procent duurder. In de vrije sector worden huren vaker aangepast als nieuwe huurders de woning betrekken.

De huren in de vrije sector liggen boven de zogenoemde liberalisatiegrens, die dit jaar op 681,02 euro staat. De huurprijs van sociale woningen ligt hier juist onder.

Woningcorporaties en andere sociale verhuurders pasten het vaakst de maximaal toegestane huurverhoging toe. Van de sociale huurders met een jaarinkomen onder de 33 duizend euro zag tachtig procent de huur maximaal omhoog gaan. Voor middeninkomens was dat bijna de helft van de sociale huurders. De hoogste inkomens moesten in 53 procent van de gevallen de maximaal toegestane huurverhoging van 6,5 procent betalen.

In de vrije sector werd de toegestane huurstijging minder toegepast. Ongeveer dertig procent van de huurders met een hoog inkomen kreeg hier de maximale huurverhoging doorberekend. Dat gold eveneens voor bijna een kwart van de middeninkomens.

In het woonakkoord dat in februari werd gesloten door minister voor Wonen Stef Blok (VVD) met D66, ChristenUnie en SGP werd afgesproken dat woningcorporaties een verhuurdersheffing moeten betalen. Deze loopt op tot 1,7 miljard euro op jaarbasis in 2017.

Het bedrag moet worden opgebracht door huurverhogingen. De eenmalige huurverhogingen lopen op van anderhalf procent plus inflatie voor lagere inkomens tot vier procent plus inflatie voor huishoudens met een jaarinkomen boven de 43 duizend euro.