Clicky


Aantal exporteurs groeit voor derde jaar op rij

Aantal exporteurs groeit voor derde jaar op rij
04-09-2013 10:32 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - Het aantal bedrijven dat goederen of diensten exporteert is in 2012 met tienduizend gegroeid naar 126 duizend. Dat is tien procent van alle bedrijven in Nederland, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend. Het aantal exporteurs neemt daarmee voor het derde jaar op rij toe.

Ook in voorgaande jaren steeg het aantal exporterende bedrijven met tienduizend. Oorzaak voor de groei is volgens het CBS niet alleen dat er steeds meer bedrijven bij komen, maar ook dat ondernemers steeds vaker exportmogelijkheden zien. Vooral kleine ondernemers zagen steeds vaker heil in exporteren: bijna tachtig procent van de exporteurs heeft minder dan tien werknemers.

De groei in het aantal exporterende bedrijven vond overigens vooral plaats in de dienstensector. Ook veel dienstverleners exporteren namelijk goederen, zo stelt het CBS. Een IT-bedrijf levert naast diensten vaak ook computeronderdelen, terwijl onderzoekers soms eigen ontwikkelde producten verkopen. Wel licht de gemiddelde exportwaarde per bedrijf in de dienstensector lager dan in de maakindustrie.

Uit de cijfers van het statistiekbureau blijkt opnieuw de sterke exportcultuur van Nederland. Waar in Nederland tien procent van alle bedrijven vorig jaar goederen exporteerde, lag dat in Europa gemiddeld tussen de zes en zeven procent.