Clicky


'Effect van rijstijlanalyse bewezen'

'Effect van rijstijlanalyse bewezen'
04-09-2013 10:07 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

Met het oog op duurzaamheid en de voortdurende druk om kosten te besparen zijn er veel ontwikkelingen gaande. Zo is het nu mogelijk om het rijgedrag van chauffeurs te monitoren met het doel bewustzijn over dit rijgedrag te creëren en zo brandstof te besparen.

Inmiddels maken verschillende bedrijven gebruik van EasyDrive, de rijstijlanalyse van Rietveld BV. EasyDrive bestaat uit twee onderdelen: het Efficioscherm met realtime feedback op de rijstijl voor de chauffeur en het online platform waar het management de behaalde resultaten kan monitoren. Dat dit monitoringsysteem chauffeurs zou stimuleren om zuiniger te gaan rijden leek al een duidelijk gevolg, maar nu zijn er testresultaten om het te onderbouwen.

Testresultaten

In het rapport Truck van de Toekomst van TNO wordt gesteld dat het gebruik van een rijstijlanalyse een brandstofbesparing van 1-4 % op vlootniveau oplevert en op chauffeursniveau zelfs tot 8%. De terugverdientijd verschilt van 0 tot 2,8 jaar, dit is afhankelijk van de aanschafkosten en de besparing die wordt gerealiseerd.

Rietveld heeft zijn eigen systeem laten testen in samenwerking met Brandstofanalyse. Uit deze test is gebleken dat de voertuigen met de rijstijlanalyse minder stationair draaiden en er meer met cruisecontrol werd gereden. Het beste resultaat is behaald bij een MAN TGS voertuig, dit voertuig verbruikte tijdens het rijden, voor de installatie van EasyDrive, 38,2 liter op 100 km. Na het installeren van EasyDrive verbruikte dit voertuig in de maanden erna slechts 36,2 liter op 100 km tijdens het rijden. Bij bijvoorbeeld een afstand van 100.000 km per jaar levert dit een absolute besparing van 2000 liter brandstof.

Bij een Mercedes Sprinter is de hoogste relatieve besparing gemeten. Dit voertuig verbruikte voor de installatie van EasyDrive 14,2 liter op 100km tijdens het rijden en met EasyDrive slechts 12,6 liter op 100km. Dit betekent een besparing van minstens 11%!

Effect EasyDrive

De besparing die gerealiseerd kan worden is van een aantal aspecten afhankelijk, namelijk het voertuig, de sturing van het management en natuurlijk van de chauffeur zelf. Een chauffeur die immers al een zuinige rijstijl heeft zal relatief minder kunnen besparen. Uit ervaring blijkt echter wel dat EasyDrive een positief effect heeft op het reduceren van de brandstofkosten door de stimulans die de chauffeurs ervaren. Voor bedrijven die actief bezig willen zijn met het besparen van brandstof en het verminderen van CO2-uitstoot is een rijstijlanalyse dus een goede aanvulling op de reeds genomen maatregelen.