Clicky


Staatssecretaris mag ingrijpen bij chemiebedrijf

Staatssecretaris mag ingrijpen bij chemiebedrijf
03-09-2013 23:45 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - De staatssecretaris van Milieu moet de bevoegdheid krijgen rechtstreeks in te grijpen bij grote chemische bedrijven als de veiligheid van mens en dier in gevaar komt. Het kabinet wil door dit in de wet aan te passen de mogelijkheid creëren in uitzonderlijke gevallen in actie te kunnen komen, meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu dinsdag.

De staatssecretaris moet bijvoorbeeld kunnen ingrijpen bij dreigende calamiteiten of als de bedrijven lange tijd niet aan de regels voldoen. Als het toezicht op deze bedrijven, zo'n 420, overigens goed wordt uitgevoerd, hoeft de staatssecretaris niet in actie te komen, aldus het ministerie.

De aanpassing is een onderdeel van een pakket maatregelen dat het kabinet heeft opgesteld in reactie op een advies over grote chemische bedrijven van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur en een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar Odfjell.

De Rotterdamse vestiging van dit Noorse tankopslagbedrijf kent een lange geschiedenis van veiligheidsovertredingen. Uit het onderzoek van de Onderzoeksraad blijkt dat de complexe wetgeving voor vergunningverlening en de wijze waarop de DCMR Milieudienst Rijnmond het verlenen van vergunningen aanpakte in een aantal opzichten belemmerend werkte om goed te kunnen ingrijpen bij Odfjell.

Het kabinet wil ook dat het bedrijfsleven met ideeën komt om de cultuur en prestaties op het gebied van veiligheid te verbeteren. Verder wil het kabinet samen met het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Inspectie SZW, het Veiligheidsberaad en het Openbaar Ministerie overlappingen en eisen in vergunningen aanpakken. Bij het verlenen van de vergunning moet voortaan duidelijk zijn of een bedrijf een eigen brandweer moet hebben. Ook moet er een uniforme controle op de bedrijven komen.