Clicky


KNVB niet verbaasd over matchfixing in Nederland

KNVB niet verbaasd over matchfixing in Nederland
03-09-2013 16:52 | Sport | auteur De Redactie

(Novum) - De KNVB is niet verbaasd over de conclusies van het onderzoek waaruit blijkt dat ook in Nederland matchfixing voorkomt. "Al geruime tijd zeggen we dat geen enkele competitie immuun is voor matchfixing. Dit wordt nu onderstreept door de onderzoeksresultaten", zegt manager competitiezaken Gijs de Jong.

Uit het onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van minister Edith Schippers blijkt dat 27 procent van de ondervraagde sporters denkt dat het manipuleren van wedstrijden zich in hun eigen omgeving heeft voorgedaan. Acht procent kent mensen die zijn benaderd, vier procent is zelf benaderd.

De KNVB ziet matchfixing als een serieuze bedreiging voor de sport. "Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat hoge winsten, een lage pakkans en relatief lage straffen een gevaarlijke cocktail vormen", zegt De Jong. "Het is goed om te zien dat bij politie en justitie capaciteit wordt vrijgemaakt."

Het onderwerp matchfixing staat sinds 2009 hoog op de KNVB-agenda. De bond werkt nauw samen met de UEFA, FIFA en onafhankelijke experts. Ook is onder meer een gokverbod voor wedstrijden uit de eigen competitie ingesteld en worden voorlichtingsbijeenkomsten voor clubs, spelers en scheidsrechters georganiseerd.