Clicky


Gerechtshof Amsterdam spreekt hasjtransporteurs vrij

Gerechtshof Amsterdam spreekt hasjtransporteurs vrij
02-09-2013 19:29 | Overig | auteur De Redactie

AMSTERDAM (Novum) - Tien verdachten die twee jaar geleden werden veroordeeld voor een groot aantal internationale hasjtransporten zijn in hoger beroep vrijgesproken. De Haarlemse rechtbank had de verdachten in november 2011 werkstraffen en gevangenisstraffen tot dertig maanden opgelegd. Die heeft het gerechtshof in Amsterdam maandag vernietigd.

Naast de hasjtransporten tussen 2000 en 2005 stonden twee verdachten in de zogenoemde Faasse-zaak ook terecht voor enkele geripte hasjpartijen in die periode. Omdat ze pas in 2010 met de verdenkingen werden geconfronteerd, mede doordat het opsporingsonderzoek door capaciteitsgebrek bij de Nationale Recherche twee jaar heeft stilgelegen, vindt het hof dat de verdachten ernstig in hun verdediging zijn geschaad. Het was hierdoor voor hen erg moeilijk geworden om (ontlastend) bewijsmateriaal te produceren.

Daarnaast kwam het belastende bewijs hoofdzakelijk van twee getuigen, die in 2005 in Duitsland uitvoerige verklaringen hebben afgelegd om strafvermindering te kunnen krijgen. Deze twee broers hadden vooraf inzage gekregen in het dossier en hun verklaringen onderling kunnen afstemmen, waardoor niet kan worden gezegd dat ze deze 'uit zichzelf' hadden afgelegd. Het hof hecht daarom niet zo veel waarde aan die verklaringen en wilde objectieve steun aangereikt krijgen in ander bewijsmateriaal. Dat is het OM in geen enkele zaak gelukt.

De hasj werd in geprepareerde vrachtwagens naar Nederland vervoerd vanuit Marokko, Spanje, Portugal en Frankrijk. De hoeveelheden hasj per transport liepen uiteen van een paar honderd kilo tot meerdere tonnen.