Clicky


NAVO grijpt niet in in Syrië, maar laat leden vrij

NAVO grijpt niet in in Syrië, maar laat leden vrij
02-09-2013 14:48 | Buitenland | auteur De Redactie

(Novum) - De internationale gemeenschap, en dus ook de NAVO, kan het gebruik van chemische wapens niet over haar kant laten gaan. Maar de vraag blijft wanneer en hoe moet worden ingegrepen, zei secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen maandag.

De NAVO begrijpt dat afzonderlijke leden van het bondgenootschap zelfstandig optreden in de kwestie-Syrië. Dat de NAVO een verbond van veelkleurige democratieën is maakt de organisatie niet zwakker, maar juist sterker, meent Rasmussen. Het overleg tussen de NAVO-leden gaat volgens de Deen door.

De secretaris-generaal noemde het gebruik van chemische wapentuig onvergeeflijk en barbaars. Hij wees erop dat het internationaal recht wordt geschonden en de veiligheid van het Noord-Atlantisch bondgenootschap op het spel staat als dergelijke wapens worden ingezet. Die kunnen immers dienen als massavernietigingswapens.

De NAVO laat de lidstaten volgens Rasmussen vrij in hun eigen optreden tegen Syrië. De Verenigde Staten en Frankrijk beweren dat is bewezen dat het regime van de Syrische president Bashar Assad de hand had in de chemische aanval van 21 augustus bij Damascus. Rasmussen is zelf ook overtuigd van de schuld van Assad, zei hij.

Washington en Parijs zinnen op een militaire strafexpeditie. Voor de NAVO voorziet Rasmussen enkel een rol bij de verdediging van NAVO-lid Turkije, mocht dat nodig zijn. Onder meer Nederland heeft Patriots naar de Turks-Syrische grens gestuurd om Turkije te beschermen tegen raketten.