Clicky


Nederlanders vrezen komst Roemenen en Bulgaren

Nederlanders vrezen komst Roemenen en Bulgaren
02-09-2013 10:01 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - De meeste Nederlanders (ruim tachtig procent) zitten niet te wachten op de komst van meer Roemeense en Bulgaarse werknemers als de grenzen op 1 januari voor ze opengaan. Bijna driekwart verwacht een stijging van de criminaliteit, blijkt maandag uit een peiling van Maurice de Hond in opdracht van de PVV.

Kiezers van bijna alle partijen hebben bezwaren tegen de komst van arbeidsmigranten uit deze landen. Alleen D66-stemmers zijn redelijk positief over de openstelling van de arbeidsmarkt voor Roemeense en Bulgaarse werknemers.

Van de 1300 ondervraagden vindt 77 procent het niet goed als Roemenen en Bulgaren gebruik mogen maken van de sociale voorzieningen. 74 procent is bovendien bang dat hun komst ten koste gaat van banen voor Nederlanders.

PVV-leider Geert Wilders vindt dat het kabinet moet luisteren naar de kiezer. "Het is glashelder wat de Nederlander wil: de grenzen moeten op 1 januari gesloten blijven voor Roemeense en Bulgaarse werknemers", reageert hij. "Laat de Roemenen en Bulgaren lekker thuisblijven. We hebben genoeg problemen in ons eigen land."

Uit een rondgang van de NOS langs grote uitzendbureaus bleek eerder al dat uitzenders weinig behoefte hebben met Roemenen en Bulgaren te werken. Dat komt mede doordat ze al jaren naar tevredenheid met onder meer Polen en Slowaken werken. Ook is het imago van Roemenen en Bulgaren niet zo goed.