Clicky


Geen duidelijke winnaar tv-duel Merkel-Steinbrück

Geen duidelijke winnaar tv-duel Merkel-Steinbrück
01-09-2013 23:50 | Buitenland | auteur De Redactie

BERLIJN (Novum/AP) - Het enige rechtstreekse televisiedebat tussen de twee kanselierskandidaten in Duitsland heeft zondagavond geen duidelijke winnaar opgeleverd. In peilingen van ZDF en RTL kreeg bondskanselier Angela Merkel de meeste punten, de ARD wees haar uitdager Peer Steinbrück van de SPD als nipte winnaar aan.

Door de bank genomen verliep het negentig minuten durende debat, dat door miljoenen mensen via televisie en internet gevolgd werd, zakelijk. Steinbrück, die volgens alle peilingen nog een grote achterstand moet goedmaken wil hij Merkel in de verkiezingen op 22 september verslaan, koos meteen voor de aanval. Hij stelde Merkel verantwoordelijk voor 'stilstand'. Als kanselier beloofde hij meer 'sociale gerechtigheid'. Merkel verdedigde het beleid van haar coalitie met de FDP: "Wij hebben getoond wat wij kunnen, en dat in een lastige tijd."

Merkel maakte ook duidelijk niets voor een 'grote coalitie' met de SPD te voelen. "Niemand is daar op uit." Steinbrück bevestigde dat hij evenmin heil ziet in een grote coalitie. Tussen 2005 en 2009 was hij minister van financiën onder Merkel.

Het tv-duel werd voor de SPD-politicus gezien als laatste kans om de stemming voor de verkiezingen nog te doen omslaan. Maar hoe Steinbrück het ook probeerde, de CDU-leidster liet zich niet uit de tent lokken. De twee kandidaten richtten zich rechtstreeks tot elkaar; tot nog toe had Merkel haar uitdager in de verkiezingsstrijd straal genegeerd.

Zoals te verwachten viel, schetsten de kanselier en haar uitdager elk een totaal verschillend beeld van Duitsland. Merkel zei dat in Duitsland meer mensen werk hebben dan ooit en ze verwees naar haar optreden in de Europese schuldencrisis. "Duitsland is de motor van de groei, Duitsland is het anker van de stabiliteit en ik wil deze koers voortzetten." Merkel waarschuwde dat de plannen van de SPD en Groenen om belastingen te verhogen 'het goede uitgangspunt dat wij hebben' kunnen verslechteren.

Steinbrück bracht daartegen in dat de SPD de belasting niet voor iedereen wil verhogen, alleen voor de 'bovenste vijf procent' van de inkomens. Verder maakte hij zich sterk voor een wettelijk minimumloon voor heel Duitsland.

In de discussie over een eventueel derde noodleningenpakket voor Griekenland liet Merkel de vraag open hoe hoog dit zou kunnen uitvallen. "Niemand weet precies hoe de zaken in Griekenland zich ontwikkelen." Steinbrück zei dat landen natuurlijk hun openbare huishouding op orde moeten brengen, 'maar niet in een dodelijke dosis voor deze landen'.

In het duel maakte Merkel ook duidelijk niets te voelen voor invoering van een snelwegvignet voor personenauto's. Horst Seehofer van de Beierse CSU, de zusterpartij van de CDU van Merkel, wil een dergelijke tol omdat buurlanden van zijn deelstaat, die ook kennen. "Met mij komt er geen tolheffing voor personenauto's", zei Merkel. "Ik geloof niet dat het goed is om automobilisten verder te belasten."

Getwist werd er ook over de afluisteraffaire van de Amerikaanse NSA. Steinbrück verweet Merkel haar ambtsgelofte om schade voor de Bondsrepubliek te voorkomen, te hebben geschonden. "Als bondskanselier zou het niet in mij opgekomen zijn om op een persconferentie te zeggen: Ik wacht af", zei de SPD-kandidaat. Merkel zei daarop: "Ik handel niet eerst, om daarna pas na te denken. Ik doe het omgekeerd: ik denk eerst na, dan neem ik een besluit en handel ik daarnaar."

Steinbrück verweet Merkel desastreus management van de energieomschakeling. "Wij zouden zo snel mogelijk de stroomheffing moeten verlagen." Merkel verdedigde opnieuw het besluit om af te stappen van kernenergie. "Als ik zie wat dezer dagen in Fukushima wordt besproken, ben ik er nog meer van overtuigd dat deze beslissing juist is."