Clicky


Mandela weer thuis

Mandela weer thuis
01-09-2013 11:47 | Buitenland | auteur De Redactie

JOHANNESBURG(Novum/AP) - Nelson Mandela is zondagochtend onaangekondigd teruggekeerd naar zijn huis in Johannesburg na een lang verblijf in een ziekenhuis in Pretoria. De gezondheid van de Zuid-Afrikaanse vader des vaderlands is zodanig vooruitgegaan dat hij de reis kon maken en thuis kan worden verpleegd, liet de huidige president Jacob Zuma zondag weten.

De toestand van de 95-jarige Mandela is volgens Zuma nog altijd kritiek, en is soms zelfs instabiel. Maar zijn artsen zijn ervan overtuigd dat hij thuis in Houghton net zo goed kan worden verpleegd als in een ziekenhuisbed. Mandela's woning in Houghton is inmiddels gereedgemaakt om de oud-president daar intensive care te verlenen.

Mandela kampt al lange tijd met een longinfectie. Die zou hij bijna drie decennia geleden hebben opgelopen toen hij in de cel zat vanwege zijn strijd tegen apartheid. Mandela lag sinds 8 juni in het ziekenhuis.

Zaterdag deed al het gerucht de ronde dat Mandela uit het ziekenhuis was ontslagen, maar toen bleek er te vroeg gejuicht.