Clicky


VN-inspecteurs hebben Syrië verlaten

VN-inspecteurs hebben Syrië verlaten
31-08-2013 10:33 | Buitenland | auteur De Redactie

BEIRUT(Novum/AP) - De inspecteurs van de Verenigde Naties die een vermoedelijke gifgasaanval in de Syrische hoofdstad Damascus onderzoeken hebben het land zoals verwacht verlaten. De inspecteurs gingen vrijdagnacht de grens met Libanon over, enkele uren nadat de Amerikaanse president Barack Obama zei dat hij actie tegen Syrië overweegt. De Verenigde Staten hebben Syrië ervan beschuldigd achter de aanval te zitten.

De inspecteurs kwamen bij de grensovergang Masnaa Libanon binnen en reden in een konvooi van dertien auto's naar het vliegveld van Beirut. De VN-medewerkers deden vier dagen onderzoek in de buitenwijken waar de aanval plaatsvond. Ze hebben onder meer bloed- en urinemonsters van slachtoffers meegenomen. Ook zijn bodemmonsters genomen in de gebieden waar de aanvallen plaatsvonden. Alle monsters worden onderzocht in laboratoria in Europa.

Met het vertrek van de inspecteurs is een cofrontatie tussen de Verenigde Staten en het regime van president Bashar Assad een stap dichterbij. Obama heeft aangegeven dat bij een eventuele Amerikaanse militaire aanval de acties beperkt blijven en alleen zijn gericht op het straffen van Assad voor het gebruik van chemische wapens. Een Amerikaanse aanval kan echter leiden tot een vergeldingsaanval op nabijgelegen bondgenoten van de VS, zoals Israël, Jordanië of Turkije.

Rusland gaf vrijdag al aan verbaasd te zijn dat de inspecteurs het land al verlaten. Rusland wil dat ook wordt onderzocht of rebellen in andere delen van het land chemische wapens hebben ingezet. De VN stelde daarop dat de onderzoekers hun vergaarde monsters dringend naar het laboratorium moeten brengen. Dat kunnen ze niet aan anderen overlaten, omdat ze alleen zelf de integriteit van hun dossiers zouden kunnen waarborgen.