Clicky


'Uitzenders zien weinig in Roemenen en Bulgaren'

'Uitzenders zien weinig in Roemenen en Bulgaren'
31-08-2013 00:31 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - Voor Roemenen en Bulgaren lijkt vooralsnog weinig werk te zijn in Nederland als op 1 januari de grenzen voor ze opengaan. Er is weinig behoefte om met arbeidsmigranten uit deze landen te werken. Ook is het imago van Roemenen en Bulgaren niet zo goed, meldt de NOS na een rondgang langs grote uitzendbureaus.

Voor de ondervraagde uitzendbureaus werken ongeveer achttienduizend Midden- en Oost-Europeanen. De meeste daarvan werken al jaren met onder meer Polen, Slowaken, Tsjechen en Hongaren en dat zou goed bevallen. In deze landen zou daarbij genoeg personeel te vinden zijn. De uitzendbureaus zouden verder denken dat de cultuur van Roemenen en Bulgaren minder goed aansluit bij de Nederlandse.

Een paar uitzendbureaus zouden wel bezig zijn Roemenen en Bulgaren te werven. De directeuren van die bureaus verwachten dat volgend jaar zo'n dertigduizend arbeiders uit Roemenië en Bulgarije komen, waarvan de helft op de bonnefooi. FNV Bondgenoten zou juist niet verwachten dat veel Roemenen en Bulgaren naar Nederland komen.