Clicky


DNB ziet einde daling vraag naar hypotheken

DNB ziet einde daling vraag naar hypotheken
29-08-2013 13:11 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - De vraag naar hypotheken voor woningen neemt niet verder af. Dat concludeert De Nederlandsche Bank donderdag na een enquête onder banken. Een enkele bank verwacht dat de vraag naar hypotheken toeneemt. De criteria voor het verstrekken van een hypotheek hoeven niet verder te worden aangescherpt, denken de banken.

De Nederlandse banken stellen wel dat in het tweede kwartaal de vraag naar hypotheken verder is gedaald. In het derde kwartaal komt daaraan een einde. De slechte vooruitzichten op de woningmarkt en het lage consumentenvertrouwen worden als oorzaak genoemd voor de daling tot nu toe.

Bij een derde van de banken neemt de vraag naar leningen vanuit het bedrijfsleven af. Die daling komt vooral op rekening van het midden- en kleinbedrijf. Bedrijven investeren minder en hebben ook minder geld nodig voor overnames of reorganisaties. De daling zal in het derde kwartaal naar verwachting doorzetten, verwachten de banken.

Bedrijven in het mkb krijgen van twee derde van de banken minder makkelijk een lening. In het tweede kwartaal werden de regels hiervoor verder aangescherpt. Banken zeggen onder meer een groter risico te lopen met de kredieten. Voor grote bedrijven veranderde de kredietverlening nauwelijks.