Clicky


Overslag Amsterdamse havens gestegen

Overslag Amsterdamse havens gestegen
29-08-2013 12:21 | Haven Nieuws | auteur De Redactie

AMSTERDAM (Novum) - Het Havenbedrijf Amsterdam heeft in het eerste halfjaar de overslag van goederen met 3,7 procent zien toenemen naar 48,3 miljoen ton. De Amsterdamse haven groeide het sterkst, met 5,4 procent meer overslag. Dat meldt het havenbedrijf donderdag. De groei komt vooral uit de energiesector. Amsterdam heeft de grootste benzinehaven ter wereld.

De overslag van de haven in Amsterdam kwam uit op 40,3 miljoen ton. In de eerste helft van vorig jaar was dat 38,2 miljoen ton. Vooral de overslag van steenkool en agribulk (granen, zaden) nam sterk toe, respectievelijk met 27 en 24 procent. De overslag van containers daalde met 24 procent. Rijdend materiaal werd 54 procent minder overgezet.

Het Havenbedrijf Amsterdam bevat ook de kleinere havens in IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad. In IJmuiden daalde de overslag met vijf procent tot 7,7 miljoen ton. In Zaanstad steeg de overslag met 133 procent naar 123.000 ton. In Beverwijk is de overslag van zeeschepen gedaald met bijna een kwart tot 89.000 ton.

Het Havenbedrijf noemt het begin van 2013 veelbelovend. "We zagen de overslag stijgen, ondanks de tegenvallende economie. Als energiehaven zien we dat de vraag naar energie blijft stijgen", zegt president directeur Dertje Meijer in een verklaring. Voor geheel 2013 verwacht het Havenbedrijf een 'redelijke plus'.