Clicky


Natuurorganisaties stappen uit overleg Blankenburgtunnel

Natuurorganisaties stappen uit overleg Blankenburgtunnel
28-08-2013 22:54 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - Natuurmonumenten en de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland stappen uit het overleg over de omstreden Blankenburgtunnel bij Rotterdam. De beide organisaties dachten mee over een goede inpassing van de tunnel in het landschap van Midden-Delfland, maar stellen dat daar te weinig geld voor wordt uitgetrokken.

In oktober werd bekend dat de Blankenburgtunnel bij Rotterdam alsnog wordt aangelegd. Na de val van de gedoogcoalitie in het voorjaar van 2012 werden de plannen voor de aanleg van de omstreden tunnel nog controversieel verklaard. Onder meer de PvdA verzette zich tegen de tunnel, die door een natuurgebied loopt.

In het in oktober gepresenteerde regeerakkoord van de VVD en de PvdA staat echter dat dat projecten met een gunstige kosten-batenanalyse volgens plan uitgevoerd worden. Dit geldt onder meer voor de aanleg van de Blankenburgtunnel.

Natuurmonumenten en de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland zijn eigenlijk tegen de komst van de tunnel. Toch wilden zij naar eigen zeggen proberen het 'onmogelijke mogelijk' te maken door een 'zorgvuldige inpassing' van deze zesbaansweg voor elkaar te krijgen.

De natuur- en milieuorganisaties stellen dat een 'majeur infraproject' als de Blankenburgtunnel gepaard dient te gaan met een 'even majeure kwaliteitsimpuls' voor het hele gebied tussen A20, Nieuwe Waterweg, Vlaardingen en Maassluis. "Dit signaal is helaas niet opgepikt. De inpassingsmaatregelen zijn beperkt door de op dit moment beschikbare 25 miljoen euro, terwijl een ruimere financiering nodig is om recht te doen aan de kwaliteiten van het gebied waar de wegverbinding moet komen."

De organisaties zeggen geen perspectief te zien om nog langer deel te nemen aan het overleg, 'zolang niet gekozen wordt voor behoud en verbetering van het bedreigde landschap'.