Clicky

 Minister Schultz stuurt brief naar Duitse ambtsgenoot over stakingen Duitse sluiswachters

Minister Schultz stuurt brief naar Duitse ambtsgenoot over stakingen Duitse sluiswachters
28-08-2013 16:35 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, heeft dinsdag 27 augustus een brief verzonden aan haar Duitse collega met opnieuw een verzoek om de stakingen van de Duitse sluiswachters te stoppen. Dat zegt zij in antwoord op de Kamervragen door het lid De Rouwe van het CDA.

Volgens Schultz zijn de diverse belangenorganisaties echter "zeer wel in staat om zelfstandig stappen te zetten in deze". Dat blijkt ook wel, volgens Schultz, uit het feit dat de Nederlandse belangenorganisaties als BBU, CBRB, EVAO en Koninklijke Schuttevaer op 2 augustus een klacht hebben ingediend bij de Europese Commisie wegens het niet naleven van het Unierecht, met name op het punt van het beginsel van vrij verkeer van goederen door Duitsland.

"Organisaties hebben mij ook van deze stap op de hoogte gebracht", zegt Schultz. "Omgekeerd zijn de organisaties bekend met het telefonisch contact dat ik reeds op 12 juli 2013 had met mijn Duitse ambtgenoot naar aanleiding van de stakingen van het sluispersoneel. In mijn antwoord op vragen van het lid De Boer d.d. 28 augustus 2013, heb ik aangegeven dat ik in dit contact gewezen heb op de gevolgen van de stakingen voor het vrije verkeer van goederen in Europa. Ook de consequenties van de stakingen voor de Nederlandse binnenvaart heb ik onder de aandacht gebracht. Tenslotte heb ik erop aangedrongen de vrije doorvaart van de rivieren en kanalen zo snel mogelijk zeker te stellen."

"Een brief van de gezamenlijke organisaties d.d. 20 augustus 2013 is mede aanleiding voor mij geweest om mijn Duitse collega per brief d.d. 27 augustus 2013 opnieuw te benaderen. Op deze wijze zijn sector en ministerie over en weer steeds goed geïnformeerd geweest en hebben acties van beide zijden elkaar aangevuld", gaat de minister verder.

Overigens deelt de minister de mening dat de stakingen van het sluispersoneel het vrije verkeer van goederen belemmerd en tot ernstige financiele consequenties voor de binnenvaart kan leiden. Echter geeft zij wel aan dat zij niet weet in hoeverre deze schade ook daadwerkelijk tot faillissementen van binnenvaartondernemingen zal leiden.

Schultz: "Omdat de Nederlandse binnenvaart een groot aandeel heeft in het Europese goederenvervoer over binnenwateren, ook naar en van Duitsland, is te verwachten dat deze verhoudingsgewijs sterk getroffen wordt door de stakingen. Uit de gang van Duitse binnenvaartorganisaties eind augustus naar de rechter, is op te maken dat ook de Duitse binnenvaart ernstige gevolgen ondervindt van de stakingen. Over de omvang van de schade voor Nederlandse binnenvaartondernemingen kan ik geen onderbouwde uitspraken doen."

Auteur: E. van der Wal-de Vries

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,174
Diesel1,974

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats