Clicky


V&D-medewerkers staken opnieuw met 'prijzencircus'

V&D-medewerkers staken opnieuw met 'prijzencircus'
28-08-2013 14:42 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - Met een schiettent, een handvol clowns en een waarzegger hopen zo'n 120 medewerkers van het Groningse distributiecentrum van Vroom en Dreesman donderdag een hogere ontslagvergoeding af te dwingen. De medewerkers reizen dan af naar het distributiecentrum van V&D in Nieuwegein voor een nieuwe staking, zo maakt FNV Bondgenoten woensdag bekend.

Het distributiepersoneel legde vorige week ook al twee dagen de werkzaamheden neer, toen in Groningen. De stakers werken in het distributiecentrum van Aduard, dat volgend jaar sluit. V&D biedt hen een ontslagvergoeding aan, maar volgens de vakbeweging ligt deze ongeveer dertig procent lager dan de vergoeding bij eerdere ontslagen in distributiecentra.

Omdat de stakingen van vorige week tot dusver geen resultaat opleverden, pakken de stakers ditmaal uit met een heus 'prijzencircus'. Het thema van hun actie verwijst naar de jaarlijkse kortingsweken van de warenhuisketen. De actievoerders voelen zich namelijk in de aanbieding gezet als producten van V&D, schrijft FNV.

Onderdeel van de actie is een schiettent, waar de stakers op het huidige sociaal plan van het warenhuis kunnen schieten. Ook nemen de actievoerders een waarzegger mee. "Die heeft een glazen bol en zal de directie van V&D met klem aanraden om met een oplossing te komen", legt FNV-bestuurder Johan Kiel uit.

Want in het vrolijk ogende thema schuilt ook dreiging voor V&D, stelt Kiel. Een nieuwe staking tijdens het drukke Prijzencircus van het warenhuis kan namelijk een flinke leveringsachterstand opleveren. Bij de staking van vorige week lag het centrum in Aduard bijvoorbeeld al zes dagen achter met leveren. Die achterstand is volgens de bestuurder nog steeds niet helemaal weggewerkt.

Vroom en Dreesman zegt in een schriftelijke reactie niet tegemoet te willen komen aan de eisen van FNV Bondgenoten. "We bieden een marktconforme ontslagvergoeding", schrijft V&D. "Deze formule wordt bij het merendeel van de sociale plannen toegepast. We zijn ervan overtuigd dat we een goed eindbod hebben gedaan."