Clicky


Bemanning Maersk Valetta, Maersk Vancouver en Maersk Vigo al weken vast

Bemanning Maersk Valetta, Maersk Vancouver en Maersk Vigo al weken vast
28-08-2013 13:02 | Algemeen | auteur De Redactie

In de Duitse Noordzee nabij het eilandje Wangerooge liggen sinds 14 juli drie containerschepen. De eigenaar CCME uit Marokko zou failliet gegaan zijn en de bemanning aan zijn lot hebben overgelaten. Ze hebben geen loon gekregen en geen eten. Dat melden Duitse media.

Er wordt nog steeds een oplossing gezocht voor de containerschepen 'Maersk Valetta', 'Maersk Vancouver' en 'Maersk Vigo'. Volgens de ITF (International Transport Workers) is er tot op heden geen oplossing gevonden maar blijven ze actief zoeken naar een ligplaats voor de schepen. Het doel is om alledrie de schepen naar één haven te krijgen. Woensdagmiddag is er weer een overleg hierover.

Dinsdag heeft een team van de Havenautoriteiten de vrachtschepen bezocht. Dit was het eerste sprankje hoop voor de 41-koppige bemanning na weken van onzekerheid. De bemanning is stabiel en heeft geen medische hulp nodig. Bovendien zijn alledrie de schepen schoongemaakt en zo geplaatst dat ze niet in de weg liggen voor het overige scheepvaartverkeer. De bemanning heeft prepaid telefoonkaarten gekregen voor hun telefoons zodat zij hun familie kunnen bellen.

Het schip 'Mellum' heeft dinsdag 2.000 liter olie naar de 'Maersk Valetta' gebracht zodat de stroomvoorziening aan boord gegarandeerd blijft. Woensdag zal er vers water worden aangeleverd aan de drie containerschepen.

De drie containerschepen voeren tot begin juli voor het Deense Maersk Line. Tilo Heinrich, woordvoerder van Maersk zegt dat het handvest beëindigd is en zij niet meer voor de rederij varen. Toch heeft Maersk in juli de bemanning voedsel en water gebracht. "Wij zullen actief bijdragen aan de oplossing voor dit probleem", zei de woordvoerder.

Met de Marokaanse rederij is tot op heden nog geen contact mogelijk geweest.