Clicky


Botulismebesmetting zuivelbedrijf was vals alarm

Botulismebesmetting zuivelbedrijf was vals alarm
28-08-2013 09:41 | Buitenland | auteur De Redactie

WELLINGTON (Novum/AP) - De mogelijke besmetting van honderden tonnen babyvoeding met een bacterie die botulisme kan veroorzaken bij het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf Fonterra was naar alle waarschijnlijkheid vals alarm. De Nieuw-Zeelandse autoriteiten zeiden woensdag dat er bij het opnieuw testen van monsters geen sporen van de bacterie zijn aangetroffen.

Poedermelk en andere melkproducten werden vorige maand wereldwijd teruggeroepen na de ontdekking van de bacterie. De Nieuw-Zeelandse autoriteiten maakten woensdag bekend dat na uitgebreide hertesten is gebleken dat er weliswaar een bacterie in de melkproducten zat, maar dat het niet de gevaarlijke bacterie is die botulisme veroorzaakt. Van de bacterie die werd aangetroffen worden mensen niet ziek, maar het product kan er wel door bederven.

Alle waarschuwingen die van kracht waren, zijn inmiddels weer ingetrokken en de autoriteiten proberen de internationale markt gerust te stellen. Nadat de besmetting vorige maand werd bekendgemaakt, stelden diverse landen een verbod in op zuivelproducten uit Nieuw-Zeeland.

De Nieuw-Zeelandse economie leunt zwaar op de export van zuivelproducten. De reputatie van het land heeft in de belangrijkste afzetmerken, zoals China, dan ook een flinke deuk opgelopen.