Clicky


Nederland moet Rusland aanspreken op dreigementen protestschip Arctic Sunrise

Nederland moet Rusland aanspreken op dreigementen protestschip Arctic Sunrise
27-08-2013 09:49 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - GroenLinks is geschokt door het dreigementen van de Russische kustwacht om het Greenpeace-schip Arctic Sunrise te beschieten. De Kamerleden Liesbeth van Tongeren en Bram van Ojik roepen in Kamervragen minister Timmermans en minister Schultz op om Rusland hierop aan te spreken. Het Greenpeace-schip vaart onder Nederlandse vlag.

Van Tongeren: “Vreedzaam protest is een basaal recht. Het was al van de gekken dat Rusland het protestschip probeerde te weigeren, maar de dreigementen die daarop volgden zijn helemaal ontoelaatbaar. Dit mag Nederland niet laten gebeuren.”

Van Ojik: “Nederland moet Rusland aanspreken op de dreigementen richting het schip van Greenpeace. Minister Timmermans en minister Schultz moeten er bij de Russische autoriteiten op aan dringen dat het protest tegen de olieboringen gewoon gevoerd mag worden.”  

De Arctic Sunrise voer op de Karische Zee om te protesteren tegen olieboringen van het Rusissche staatsbedrijf Rosneft. Nadat de Russische kustwacht dreigde om het vuur te openen op het schip, voelde Greenpeace zich gedwongen om terug te keren. Van Tongeren en Van Ojik hebben onderstaande schriftelijke vragen gesteld aan de verantwoordelijke bewindslieden.