Clicky


Greenpeace-schip Arctic Sunrise verjaagd door Russen

Greenpeace-schip Arctic Sunrise verjaagd door Russen
26-08-2013 16:45 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - Het Greenpeace-schip Arctic Sunrise heeft de Noordelijke Zeeroute verlaten. Russische autoriteiten dreigden geweld te gebruiken, waarop werd besloten om de veiligheid van de activoerders te laten prevaleren. Dat meldt een woordvoerder van Greenpeace Nederland maandagmiddag. Of de actie hiermee ten einde is kon hij nog niet zeggen. "We beraden ons."

De Arctic Sunrise is in de Karische Zee om te protesteren tegen olieboringen. Eerder bepaalde de Russische kustwacht dat het schip op een afstand van minstens vier zeemijl moet blijven van een onderzoeksschip van oliemaatschappij Rosneft.

Vier mensen van de kustwacht kwamen volgens Greenpeace maandag zonder toestemming aan boord toen Greenpeace rubberboten te water liet om met spandoeken te demonstreren bij het schip van Rosneft. Door het instellen van de 'onbetreedbare zone' rond het vaartuig van het Russische staatsoliebedrijf kan Greenpeace er naar eigen zeggen geen goed beeld van krijgen.

Nederland heeft de Russische autoriteiten gevraagd hoe de Arctic Sunrise toegang kan krijgen tot de Noordelijke IJszee. De Russen hebben nog niet gereageerd op het Nederlandse verzoek.