Clicky


Vijftien jaar voor doden Groningse klusjesman

Vijftien jaar voor doden Groningse klusjesman
26-08-2013 16:05 | Binnenland | auteur De Redactie

GRONINGEN (Novum) - Twee 32-jarige Colombianen hebben een gevangenisstraf van vijftien jaar gekregen voor het doden van de Groningse klusjesman Nico Leeuwe. Dat heeft de rechtbank in Groningen maandag bepaald. Het Openbaar Ministerie had tien jaar cel geëist.

De Zuid-Amerikanen waren van plan de klusjesman in september 2011 te beroven in zijn appartement in de binnenstad van Groningen. De twee werkten Leeuwe bij thuiskomst tegen de grond en bonden tape om zijn mond en keel. Daarna sloegen ze op het slachtoffer in, waarna ze hem alleen lieten. De klusjesman werd 65 jaar oud.

De rechtbank ziet het doden niet als moord, omdat de twee niet naar Leeuwes huis kwamen met het doel hem te doden. Toch legt de rechtbank zwaardere straffen op dan geëist. De rechtbank rekent het de verdachten zwaar aan Leeuwe aan zijn tragische lot te hebben overgelaten. Daarbij tonen de daders geen berouw en geven ze geen openheid van zaken, wat het rouwproces voor de nabestaanden moeilijker maakt.

Volgens de rechtbank moet het slachtoffer 'in doodsangst hebben verkeerd' door de aanval en de uren waarin hij alleen op de grond lag. Leeuwe was klusjesman voor prostituees in het centrum van Groningen. De twee Colombianen werden in 2012 gearresteerd in Spanje, nadat een Colombiaanse prostituee was aangehouden die de politie op hun spoor bracht.