Clicky


Drinkwaterbedrijf blijft bezorgd over schalieboring

Drinkwaterbedrijf blijft bezorgd over schalieboring
26-08-2013 13:24 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - Het ministerie van Economische Zaken moet meer onderzoek doen naar de risico's voor drinkwater bij proefboringen naar schaliegas. Ook moet de wetgeving worden aangepast, zodat risico's op vervuild grondwater worden uitgesloten. Dat schrijft waterbedrijf Vitens maandag in een reactie. Bij het winnen van schaliegas wordt gewerkt met chemicaliën.

Het waterbedrijf staat niet achter de conclusie van adviesbureau Witteveen + Bos dat de risico's voor schaliegaswinning zijn te ondervangen. Vitens vindt de 'literatuurstudie' van het ingenieursbureau onvoldoende. Het drinkwaterbedrijf baseert zich onder meer op een werkbezoek aan de Verenigde Staten, waaruit volgens Vitens bleek dat de risico's aanzienlijk zijn. "In de VS loopt daarom een landelijk onderzoek naar de effecten op de drinkwatervoorziening", valt te lezen in de verklaring. Vitens wil dat

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) zei maandag dat proefboringen op zijn vroegst in medio 2014 zouden kunnen plaatsvinden. Hij wacht het advies af van de commissie die de milieugevolgen van aanbevelingen uit het rapport bestudeert. Daar is Vitens wel blij mee, aangezien die commissie eerder stelde dat het belang van drinkwater onvoldoende in beeld is gebracht.

De gemeenten die zich fel verzetten tegen de proefboringen krijgen volgens Kamp ook 'betekenisvolle inspraak' over de uiteindelijke beslissing. Milieudefensie is fel tegen het winnen van schaliegas. Volgens de club bestaat er geen verschil tussen boringen en proefboringen en zijn die hoe dan ook gevaarlijk. Volgens de milieuorganisatie houdt Kamp de inwoners van de betreffende gemeenten zoet door het besluit uit te stellen.