Clicky


'Proef tegen alcoholverkoop jongeren werkt'

'Proef tegen alcoholverkoop jongeren werkt'
23-08-2013 13:46 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - Een nieuwe aanpak om alcoholverkoop aan jongeren onder de 16 jaar in te perken lijkt te werken. In de gemeente Westellingwerf waar met de aanpak werd geëxperimenteerd kon 27 procent van de jongeren alcohol kopen in winkels. In andere gemeenten is dat 91 procent, bleek uit een steekproef.

De Friese gemeente sloot in april een convenant met supermarkten en slijterijen, waarbij ze zevenhonderd euro moesten inleggen. Als de winkels zich bij zes onaangekondigde controles door adviesbureau Bureau Horeca en Bijzondere wetten (BHBW) aan de regels bleken te houden kregen ze een deel van het geld terug.

De gemeente bespaart op jaarbasis zeventigduizend euro doordat minder geld uitgegeven wordt aan toezichthouders. Volgens BHBW ondertekenen zestig gemeenten na de zomer ook het convenant.

Vanaf 1 januari van dit jaar zijn gemeenten verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van de Drank- en Horecawet. In een discotheek in Arnhem kunnen jongeren voor iets meer dan tien euro de hele avond drinken, bleek vrijdag. De lokale tak van het CDA heeft aangegeven zich ernstig zorgen te maken over de situatie. Of Arnhem zich ook aansluit bij het convenant is niet bekend.