Clicky


Een kijkje in de keuken bij... Dobbe Transport

Een kijkje in de keuken bij... Dobbe Transport
23-08-2013 09:37 | Transport Online | auteur De Redactie

ROELOFARENDSVEEN - De vijfde generatie Dobbe heeft het roer stevig in handen. Dat wil zeggen: 'iedereen in het bedrijf werkt mee om tot een perfecte dienstverlening te komen'. Daar wordt veel aandacht aan besteed. "We zijn een familiebedrijf en dat betekent een enorme betrokkenheid van iedereen die bij ons in dienst is", vertelt Piet Dobbe, Algemeen Directeur van Dobbe Transport in Roelofarendsveen. "Kwaliteit en loyaliteit bepaald onze groei."

Dat blijkt ook uit het feit dat er hele families een baan hebben gevonden in Roelofarendsveen. Van orderpicker in het Warehouse (8000 palletplaatsen) tot chauffeur, planner en ga zo maar door.

Dobbe Transport werkt constant aan kwaliteit. Deze maand heeft het bedrijf de AEO-certificering gekregen. Een certificaat dat door de douane wordt afgegeven aan bedrijven die internationaal actief zijn. Dobbe Transport is hiervoor op hoog veiligheidsniveau getoetst en wordt daardoor minder streng gecontroleerd bij grensoverschrijdende handel (in de lucht, op zee en over de weg). De doorlooptijd, snelheid, van de goederen neemt hierdoor toe. Dobbe Transport profileert zich hiermee extra als betrouwbare partner in internationaal vervoer. Reden voor een groot feest dus!

Crossdocking

Het begon allemaal in 1850 toen de familie Dobbe startte met transport over water. Met een zeilschip werd groente vervoerd door heel Zuid Holland. De zaken werden uitgebreid. Dobbe wierp zich op bodediensten in De Haarlemmermeer. Eric Dobbe, Logistiek Manager: "Het was eigenlijk een eerste vorm van crossdocking."

Pakketten werden samen gebracht op de Kaasmarkt in Leiden om overgeladen te worden naar andere transporteurs die vergunningen hadden om goederen te vervoeren naar bepaalde steden en dorpen. De eerste vrachtwagen werd vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog aangeschaft. In de jaren 60 kwam het begin van een snelle groei onder leiding van de vier gebroeders Dobbe. Dit leidde ook tot een andere dienstverlening; op- en overslag van goederen.

Eric: "Op dit moment hebben we 80 eenheden op de weg voor vervoer binnen de Benelux en ver daarbuiten. In Avignon hebben we een vestiging die Zuid Frankrijk bedient. Maar ook het persoonlijk afleveren van een pakketje in Saudi Arabië behoort tot de mogelijkheden."

Thema

Dobbe Transport beschikt over een groot aantal trouwe klanten. "We blijven kijken naar het verbeteren naar de efficiency. De klanten spelen daar een grote rol in. Regelmatig is er contact om te bekijken of onze werkwijze nog voldoet aan de eisen." Dat geldt ook voor de 50 medewerkers. "Er valt altijd wel iets te verbeteren. Er worden themabijeenkomsten gehouden waarbij situaties worden nagebootst. Bijvoorbeeld om te bekijken wat iemand vervelend vindt op het werk. We bootsen dan de situatie na en dat leidt vaak tot verrassende resultaten. Ook succesverhalen worden met elkaar gedeeld."

Verder staat interne communicatie centraal. In de kantine hangt een groot beeldscherm waarop allerlei informatie vertoond wordt. Van verjaardagen van medewerkers tot aanpassingen in werkzaamheden rond de vakantie. Eric: "Op deze manier willen we goed in contact blijven met onze mensen."

Schoon

Niet alleen aan de medewerkers wordt veel aandacht besteed. De vrachtwagens zelf voldoen aan de strengste milieueisen op het gebied van CO2 uitstoot en zijn uitgerust met Euro 5 en EEV motoren. Speciaal voor distributie in de binnensteden beschikt de transporteur over vrachtwagens met EEV motoren, die 97% schoner zijn dan de Euro-1 motor. Dobbe Transport is hiermee een van de schoonste transportbedrijven uit de Randstad.

Het gehele wagenpark bestaat uit bestelbussen, stadsdistributievoertuigen, bakwagens, citytrailers, trailers, volumecombinaties, auto’s met kraan/meeneemheftrucks en opleggers met dubbele laadvloeren. Het bedrijf is dus inzetbaar voor alle soorten van goederendistributie. De opdrachtgevers komen uit sectoren als industrie, levensmiddelen, confectie, bouw, agrarisch, lucht- en zeevracht, expeditie en scheepsbouw. Palletdistributie staat daarbij centraal.

Naast de eigen dienstverlening beschikt Dobbe over een uitgebreid netwerk van collega transporteurs. In goed overleg worden bepaalde locaties waarop gereden moet worden uitbesteed aan hen. Dat scheelt enorm in de kosten. Omgekeerd weet de transportwereld Dobbe ook regelmatig te vinden.

Eigenwijs

Piet en Eric Dobbe zijn heel tevreden met de gang van zaken op dit moment. "We zijn er trots op dat wij de zaak, die al ruim 150 jaar bestaat, mogen voortzetten. Ondanks de crisis hebben we geen omzetverlies. Dat is ook heel geruststellend. Als straks de markt weer aantrekt zijn we er klaar voor. Het personeelsbestand bij Dobbe is divers. "Stop! Wij spreken niet van ‘personeel’ maar van medewerkers. Iedereen werkt namelijk mee om van Dobbe een succes te maken", zegt Piet glimlachend. Het verloop is klein. "Ook na hun pensionering blijft een aantal werknemers graag parttime voor ons werken. Dat zegt wel genoeg."

Jong en oud werkt met plezier bij Dobbe. Dat heeft zeker te maken met de open communicatie die er in het bedrijf heerst. Oud en jong wisselen ervaringen met elkaar uit. Met de komst van boordcomputers werd het voor sommige oudere chauffeurs best ingewikkeld. De jongeren hielpen hen op weg. Nieuwe ideeën komen ook van de MBO en HBO stagiaires.

"Vaak eigenwijze jonge mensen die een andere kijk hebben op de bedrijfsvoering. Daar doen we dan serieus iets mee. Een beetje eigenwijs is een goede eigenschap."

Auteur: Hans Jager