Clicky


Oppositie wil opheldering van Dijsselbloem

Oppositie wil opheldering van Dijsselbloem
22-08-2013 14:21 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - Oppositiepartijen CDA, SP en ChristenUnie willen opheldering van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) over zijn uitspraken over mogelijk nieuwe steun voor Griekenland. De oppositie is kritisch en zit nog vol vragen.

"Ik vraag me af op basis van welke informatie Dijsselbloem concludeert dat er misschien extra steun nodig is", aldus ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten. "De Tweede Kamer moet die informatie ook hebben."

Financieel specialist Arnold Merkies van de SP zag de uitspraken van Dijsselbloem aankomen. "Dit financieringsgat was vorig jaar al te voorzien", reageert het Kamerlid. "Dijsselbloem zei ook dat de schulden houdbaar zouden zijn en de steun toen voldoende was, maar Griekenland kan nu nooit zichzelf financieren."

De uitspraken van Dijsselbloem zijn volgens CDA-Kamerlid Eddy van Hijum 'onverstandig en voorbarig'. Hij wil onder meer weten of Dijsselbloem namens het hele kabinet sprak.

PVV-leider Geert Wilders doet daar op Twitter nog een schepje bovenop. "Dijsselbloem: nieuwe financiële steun aan Grieken onvermijdelijk. En in Nederland doodleuk de belastingen verhogen. Verraad!"

De minister van Financiën, die eveneens voorzitter is van de Eurogroep, debatteert als het aan de oppositiepartijen ligt de eerste week na het reces met de Tweede Kamer. "Maar de coalitie houdt dat tegen", zegt Schouten. "Een brief met een uitleg vinden PvdA en VVD blijkbaar voldoende, maar ik vind dat Dijsselbloem voor deze uitspraken wel degelijk verantwoording moet afleggen in de Kamer."

Dijsselbloem heeft volgens Het Financieele Dagblad gezegd dat extra steun noodzakelijk is. "De problemen in Griekenland zullen in 2014 niet zijn opgelost, dus zal er daarna nog iets moeten gebeuren", tekende de krant op uit zijn mond. Over de details van de mogelijke nieuwe steun liet Dijsselbloem niets los.

Voorafgaand aan een nieuwe onderhandelingsronde in het kabinet over de begroting herhaalde Dijsselbloem zijn woorden niet. "Er loopt een programma voor Griekenland tot eind 2014 en we zullen zien hoe Griekenland daarin opereert, of ze zich houden aan de afspraken en waar ze staan eind 2014", zei Dijsselbloem donderdagmiddag.

Met Griekenland is verder afgesproken dat het land geen extra steun krijgt als het de afspraken schendt. "Dat is heel precies afgesproken", aldus Dijsselbloem.